Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Slováci málo transplantujú, situáciu má zmeniť táto kampaň

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: vyšetrenie.sk)

BRATISLAVA – Slovensko patrí v rámci európskych krajín k tým, v ktorých sa transplantuje najmenej orgánov.

Lekári vlani u nás transplantáciou zachránili 165 pacientov, v tomto roku čaká na nový orgán 443 ľudí. Situáciu chce zmeniť nová informačná kampaň pod záštitou ministerstva zdravotníctva na podporu odberového a transplantačného programu. Jej názov Sedem životov symbolizuje, že ideálny darca dokáže zachrániť sedem chorých.

Počet transplantácií v SR v posledných desiatich rokoch klesá. "V roku 2014 sa uskutočnilo 125 transplantácií obličiek, 17 transplantácií srdca a 23 transplantácií pečene. V porovnaní s rokom 2007 je to pokles o 42 percent," povedal riaditeľ Národnej transplantačnej organizácie Daniel Kuba s tým, že cieľom je dosiahnuť stav z roku 2007. Kým v Španielsku pripadá na milión obyvateľov 35 darcov, v Česku 25, na Slovensku je to necelých 12.

Na Slovensku je potenciálnym darcom každý, kto počas života neodmietol darovanie orgánov po smrti. Rodinu však lekári o zámere odobrať orgány vopred informujú. Podľa prezidentky Slovenskej transplantologickej spoločnosti Zuzany Žilinskej dokáže darca v ideálnom prípade zachrániť sedem životov vďaka darovaniu srdca, pľúc, pečene, obličiek, pankreasu a čreva. Upozornila, že chorí majú v  mnohých prípadoch pred sebou len pár týždňov či mesiacov života a bez transplantácie zomrú. "Častokrát sú to mladí ľudia," upozornila.

Pacienti sa po transplantácii môžu vrátiť k plnohodnotnému životu. Potvrdzuje to aj pani Ľudmila, ktorej v roku 1997 transplantovali obličku. Dovtedy musela viackrát do týždňa navštíviť nemocnicu, mala rôzne zdravotné problémy, čím trpela nielen ona, ale i jej rodina. "Pomohla mi transplantácia... Zapojila som sa do normálneho života v rodine aj v spoločnosti," povedala. Pani Martine, mladej mamičke, zachránilo život nové srdce. Ako hovorí, môže sa vďaka tomu opäť starať o svoju dcérku.

Na Slovensku je v súčasnosti šesť pracovísk, na ktorých sa vykonávajú transplantácie orgánov, a to v Bratislave, Banskej Bystrici, Košiciach a Martine. Transplantácie pľúc sa realizujú vo Viedni. Podmienkou začatia procesu odberu orgánov je úplná a nezvratná strata všetkých funkcií mozgu potenciálneho darcu - mozgová smrť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu