Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Odstrašujúce VIDEO pre budúce mamičky: Takto škodí fajčenie vášmu nenarodenému bábätku!

Plody si zakrývajú tvár Zobraziť galériu (2)
Plody si zakrývajú tvár (Zdroj: Lancaster University)

MIDDLESBROUGH - Nová štúdia priniesla ďalší dôkaz o tom, že fajčenie v tehotenstve má na plod naozaj veľmi negatívny vplyv. Ultrazvuk zobrazuje, ako sa bábätká počas toho chytajú za tváričku. Ak už ani tieto snímky nedonútia budúce matky skoncovať s týmto zlozvykom, tak už asi nič.

Štúdia vykonaná v nemocnici James Cook University Hospital v anglickom Middlesbrough vrhá viac svetla na škodlivé účinky fajčenia počas tehotenstva. 4D ultrazvukové vyšetrenie odhalilo drobné pohyby plodu v maternici. Vedci sa domnievajú, že monitorovaním týchto pohybov dokážu detekovať potenciálne zdravotné problémy v budúcnosti.

Doktora Nadja Reisslandová sledovala skeny z 24., 28., 32. a 36. týždňa gravidity dvadsiatich žien, z ktorých štyri fajčili pravidelne. Zaznamenala pritom tisíce miniatúrnych pohybov plodov. Pohyby sa oveľa častejšie objavovali práve u nenarodených bábätiek matiek fajčiarok, pričom si zakrývali tváričky a hlavičky, akokeby sa chceli pred niečím chrániť. Plody počas vývoja zvyčajne hýbu ústami a dotýkajú sa v snahe získať kontrolu nad svojimi končatinami, druh pohybu, o ktorom hovorí Reisslandová, je ale veľmi nezvyčajný.

Odstrašujúce VIDEO pre budúce
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Lancaster University)

Štúdia, ktorú vykonali univerzity v Lancasteri a Durhame, bola publikovaná v lekárskom časopise Acta Paediatric. Okrem vyššie spomínaného tvrdí, že matky, ktoré počas tehotenstva fajčia, môžu oddialiť vývoj centrálnej nervovej sústavy. Cieľom výskumu nebolo odsúdiť takéto ženy, ale ich podporiť v tom, aby s fajčením počas gravidity prestali. "Je potrebný väčší výskum, ktorý by potvrdil tieto výsledky a skúmal by konkrétne účinky," uviedla Reisslandová.

Výskumy už v minulosti dokázali, že tehotné matky, ktoré fajčia, zvyšujú riziko poškodenia srdca plodu, riziko predčasného pôrodu a taktiež potratu. Ešte dodáme, že všetky detičky, ktoré boli predmetom skúmania, sa narodili zdravé, s normálnou hmotnosťou a veľkosťou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu