Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Írsku sa smeje celý svet: Drogy sú tu legálne, už 24 hodín vďaka omylu z roku 1977!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkstock.com)

DUBLIN - Vďaka diere v zákone sú teraz drogy ako extáza či magické huby v Írsku legálne. Tamojší súd totiž vyhlásil doterajší protidrogový zákon za neplatný, a tak prakticky povolil ich užívanie. Tento trapas už stihol obletieť svet.

Írsko sa tento týždeň zviditeľnilo spôsobom, na aký by zrejme najradšej zabudlo. V utorok totiž odvolací súd rozhodol, že časti zákona o zneužívaní drog z roku 1977 sú kvôli technickým formalitám protiústavné. Dotyčné drogy boli do neho zakompované až neskôr a keďže rozhodnutie nepodpísali obe komory írskeho parlamentu, tento dodatok bol vyhlásený za neplatný.

V praxi to znamená, že boli dočasne zlegalizované mnohé pouličné drogy ako napríklad extáza, metamfetamín či psychoaktívne huby. Zvyšných zhruba 125 druhov drog, ktoré sú zahrnuté v pôvodnom návrhu, a medzi ktoré patria napríklad heroín, kokaín alebo marihuana zostávajú zakázané.

Írsky minister zdravotníctva Leo Varadkar napriek tejto štrbine v zákone upozornil, že "predaj psychoaktívnych substancií sa aj naďalej považuje za priestupok podľa platných právnych predpisov". "Ak budú drogoví díleri prichytení pri obchodovaní, polícia ich zatkne," vyhlásil Varadkar. Vláda sa pokúsi prešľap súdu napraviť už vo štvrtok.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu