Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vedci zverejnili, ako príde koniec sveta: Vesmír môže zaniknúť iba troma spôsobmi

(Zdroj: nasa)

MNÍCHOV – Teórie o konci sveta sa množia, akoby ľudia hromadne prepadali negativizmu. Vedci sa preto pozreli tejto zaujímavej teórii na zúbok a prišli hneď s tromi možnosťami, ako a kde skončí ľudstvo. Ide o skutočné novinky, ktoré však nepredznamenávajú nič dobré. Aké apokalyptické scenáre teda pre nás pripravila mníchovská skupina Kurzgesagt?

„Vesmír expanduje. Tempo jeho rastu sa zrýchľuje. Do roku 1998 sme si mysleli, že vesmír je tak trochu ako lopta. Ak ju hodíte, musí padnúť. Expanzia vesmíru sa skutočne zrýchľuje. Je to teda ako hodiť loptu a sledovať, ako letí stále rýchlejšie a rýchlejšie,“ vysvetľujú vedci, čo ich viedlo k skúmaniu konca sveta. To by mohlo viesť k trom alternatívam.

Prvý variant sa týka takzvanej Veľkej trhliny (Big Rip). Ide o akýsi opak Veľkého tresku. Všetko sa rozdelí na atómy, ktoré sa už nikdy nebudú schopné spájať, čo zapríčiní zlyhanie gravitačných síl. Inými slovami, rozpínanie vesmíru bude rýchlejšie ako svetlo, pnutie medzi gravitáciou a rozpínaním tak roztrhá všetko naokolo.

Druhá alternatíva počíta s tým, že hmota, ktorá sa momentálne rozpadá a šíri, v určitom okamihu dôjde, mraky plynu potrebné pre vznik hviezd sa jednoducho vyčerpajú. Entropia dosiahne maximum a vesmír zostane navždy mŕtvy hneď, ako sa energia hviezd vyčerpá a zhasnú. Svet ako ho poznáme, zmizne. Ostane len tma.

Tretia možnosť je, že gravitácia vyhrá a stane sa dominantnou silou vo vesmíre. Tempo rastu sa tak spomalí a jedného dňa úplne zastaví. Potom nastane opačná situácia. Energia sa bude sústrediť, nebude sa mať kam rozpínať. Žiarenie bude silnejšie ako na povrchu hviezd, preto sa atómy roztrhajú a vznikne supermasívna čierna diera, ktorá všetko pohltí, vrátane seba.

Najdesivejšie na všetkých týchto teóriách je fakt, že niektorá sa už možno spustila. Len k nám ešte z opačného konca vesmíru nestihol doraziť jej účinok. Dá sa vlastne povedať, že ľudstvo si tu spokojne nažíva v nevedomosti a necháva sa unášať dianím naokolo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu