Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vedci sa chystajú vyhrať biologickú vojnu: Už žiadne vírusy, prelomili kód Enigma!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: superbwallpapers.com)

LEEDS – Vedci z britskej univerzity v Leeds rozlúštili vírusový ekvivalent kódu Enigma, ktorý bol kľúčom k víťazstvu v druhej svetovej vojne. Ide o informáciu vloženú do genetického reťazca vírusu, ktorá dokáže zastaviť novú verziu samého seba už v priebehu replikácie. Práve tú profesor Peter Stockley úspešne prečítal!

„Na istej molekulárnej úrovni, tento druh biológie je ako molekulárna vojna. Tento kód je jej dôležitou súčasťou a hovorí, ako vírusy útočia,“ vysvetľuje profesor Stockley, ktorý výsledky svojho objavu publikoval minulý týždeň v odbornom magazíne Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ako to vlastne funguje? Vírus sa skladá z genetickej informácie RNA obalenej v proteíne. Po tom, čo sa pripojí k hostiteľskej bunke a prevezme nad ňou kontrolu, začne sa kopírovať aj s touto RNA informáciou. Novovytvorené proteíny, ktoré Stockley opísal vo svojej práci, uzavrú RNA do seba, takmer zázračne. Práve tento „Harry Potter moment“, ako ho nazval, sa stal objektom jeho výskumu.

Stockleymu bolo jasné, že musí rozlúštiť „kód“, vďaka ktorému táto situácia nastáva. Preto poprosil o pomoc matematika Reiduna Twarocka, profesora z univerzity v Yorku. Ďalšia práca s týmto kódom môže viesť k výraznému zlepšeniu liečby pre celú triedu vírusových ochorení, dalo by sa efektívnejšie liečiť nielen prechladnutie, ale aj detská obrna, HIV či žltačka.

Problémom pri týchto ochoreniach je, že mutujú príliš rýchlo a tradičná liečba či vakcína nemusia byť účinné. Avšak liek, ktorý by zabránil šíreniu vírusu na základe zistení profesora Stockleyho, by bol obrovským krokom vpred. Cesta je ale ešte dlhá.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu