Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Unikli supertajné dokumenty: Veľmoci sa pripravujú na III. svetovú vojnu, bude v matrixe!

Tajné dokumenty zverejnil Edward Snowden Zobraziť galériu (6)
Tajné dokumenty zverejnil Edward Snowden (Zdroj: rafayhackingarticles.net)

WASHINGTON - Vlády pripravujú novú generáciu bojovníkov. Vojna, na ktorú majú byť špeciálne vyškolení, nebude prebiehať formou krvavých stretov a bombových útokov. Môže zúriť aj vo vašom počítači. Upozornili na to dokumenty zverejnené Edwardom Snowdenom, bývalým spolupracovníkom Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA).

Uniknuté informácie zverejnil Spiegel po tom, ako ich novinárom poskytol Edward Snowden. Odhaľujú, že vojnu budúcnosti budeme viesť v kyberpriestore. Všetko, čo je napojené na počítačovú sieť alebo internet, môže byť v ohrození – elektrárne, banky, telefónne siete alebo riadiace dopravné systémy.

Informácie pochádzajú z plánov aliancie Five Eyes, ktorá reprezentuje tajné spojenectvo Austrálie, USA, Veľkej Británie, Kanady a Nového Zélandu. Spojenci si medzi sebou vymieňajú tajné údaje a materiály. Od útokov z 11. septembra 2001 sa činnosť spravodajskej aliancie Five Eyes zvýšila a skupina monitoruje nielen svetových lídrov, ale aj bežné účty študentov na Facebooku.

Edward Snowden
Zobraziť galériu (6)
Edward Snowden  (Zdroj: Wikipedia, Spiegel)

Digitálna armáda

Projekt nazvaný Politerain je akousi prípravou na vojnu budúcnosti. Budú sa na ňom podieľať ľudia s rozdielnymi schopnosťami, spôsobilí naplniť ciele Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA). Budú schopní „naočkovať“ servery a počítače či rozličné sieťové zariadenia. Budú to dátoví špióni, ktorí dokážu na diaľku zničiť alebo ovládnuť cieľ a celú infraštruktúru. Budú digitálnou armádou vo vojne budúcnosti, uvádza Spiegel.

Tento svetový vývoj predvídal už americký mediálny teoretik Marshall McLuhan, keď v roku 1970 napísal: „Tretia svetová vojna bude informačnou partizánskou vojnou bez toho, aby jestvoval rozdiel medzi vojakmi a civilistami.“

Unikli supertajné dokumenty: Veľmoci
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Wikipedia, Spiegel)

Fáza 0

V prvej počiatočnej fáze vojny bude cieľom eliminovať bezpečnostné hrozby a získať kontrolu nad kyberpriestorom. Armáda by mala sledovať všetky online nákupy, sociálne siete, ale aj bežné vyhľadávanie na internete. Monitorovanie bude použité na detekciu nepriateľských počítačových systémov. Snahou skupiny je mať v tzv. fáze 0 pod kontrolou dominantné hrozby a účinne ich zničiť, informoval spravodajský portál News.com.

Unikli supertajné dokumenty: Veľmoci
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Wikipedia, Spiegel)

Konflikt začne v kyberpriestore

Jedna z uniknutých prezentácií NSA (Národná bezpečnostná agentúra) upozorňuje, že ďalšia veľká vojna sa rozpúta práve v kyberpriestore a na to sa chcú vlády pripraviť. Ohrozené sú všetky moderné inštitúcie zapojené do kyberpriestoru i bežní užívatelia. Systémy sa totiž dajú monitorovať prostredníctvom špeciálnych „vírusov“, ktorými budú „infikované“ napríklad také nástroje, ako Facebook chat. Prostredníctvom „vírusu“ je možné zachytiť obsah komunikácie a následne získať kontrolu nad počítačom. Každý, kto nebude súčasťou aliancie, môže byť potencionálna hrozba.

Unikli supertajné dokumenty: Veľmoci
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Wikipedia, Spiegel)

Jedným z hlavných tromfov aliancie je podľa uniknutých dokumentov schopnosť využiť metódy používané nepriateľmi. Ukradnúť ich nástroje, know-how či ciele vo svoj prospech. V bezpečí nebudú ani osobné informácie zdieľané medzi užívateľmi, napríklad prostredníctvom mobilnej siete, ale aj medzi firmami. Každý, kto nie je súčasťou Five Eyes, môže byť terčom či útočníkom. Zdá sa, že v novom veku digitálnej vojny nebude aliancia riskovať vo vzťahu k nikomu. Proti postupu, ktorý vytvára z kyberpriestoru vojnové pole, hovoria princípy právneho štátu. Veľmoci a ich tajné služby na internete totiž „surfujú“, ako sa im zachce.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu