Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Útok tajných ruských agentov na Česko: SIS zachytila aktivity špiónov aj na Slovensku!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkstock.com)

PRAHA - Česká tajná služba odhalila troch ruských špiónov! Tí sa museli okamžite porúčať z hlavného mesta našich susedov. Agenti v utajení pracovali proti záujmom Česka a ohrozovali dokonca národnú bezpečnosť!

Škandalózny prípad ohrozil podľa českého Respektu, ktorý na prípad upozornil, uviedol, že špióni ohrozovali bezpečnosť Česka. Podľa vládnych zdrojov narazili na zvláštneho muža, diplomata, ktorý vôbec nebol akreditovaný na ruskej ambasáde v Prahe. Pôsobil tam iba prechodne, čo presne bola jeho funkcia, Česi nevedia.

Následne českí tajní odhalili ďalších dvoch mužov, ktorí mali robiť záškodnícku činnosť. Jeden pôsobil na ruskej ambasáde, druhý bol v Česku na misii, informuje časopis Respekt. Diplomati nechceli celý konflikt riešiť na verejnosti, preto pristúpili k tichému riešeniu. Špiónom nepredĺžili víza.

Rusi tento krok však Čechom oplatili. Dvoch českých diplomatov v Moskve takisto otočili a poslali ich domov. Citlivosť problému ilustruje fakt, že oficiálni predstavitelia nevydávajú žiadne veľké vyhlásenia. Česi ďalej informujú, že počet ruských diplomatov a pracovníkov na ambasáde v Prahe, je niekoľkonásobne vyšší ako napríklad z iných niekoľko veľkých a dôležitých krajín. V súčasnosti ich tam má byť až 125, pričom čínska ambasáda zamestnáva v Česku iba 28 pracovníkov a Američania 70.

SIS aktivity zahraničných špiónov monitoruje

V súvislosti s medializovaným prípadom v Česku sme sa obrátili na našu tajnú službu, či na Slovensku zaznamenala podobné aktivity. SIS nás ubezpečuje, že "si plní zákonom stanovené kontrarozviedne úlohy. O podrobnostiach však naša spravodajská služba nemôže informovať verejnosť, pretože by tým mohla porušiť platnú legislatívu a ohroziť životy svojich spravodajských dôstojníkov a tajných spolupracovníkov, či zmariť prebiehajúce operácie a stratiť tak dôveru a uznanie partnerských spravodajských služieb členských štátov NATO a EÚ," zareagoval pre Topky Branislav Zvara.

Slovenská informačná služba (SIS) konštatuje v záverečnej správe za rok 2013 zaznamenala špionážne praktiky na našom území. "K činnosti cudzích spravodajských služieb na území SR SIS zistila ich pretrvávajúcu snahu o infiltráciu do ústredných orgánov štátnej správy a bezpečnostných zložiek SR, ako aj snahu ovplyvňovať verejnú mienku," píše sa v správe.

Zároveň naši spravodajcovia zaznamenali zahraničné spoločnosti, ktoré mali tajným službám z cudziny slúžiť vo svoj prospech. "SIS okrem iného zaznamenala rizikové a neštandardné aktivity niektorých zahraničných spoločností v SR, ktoré by mohli byť využívané v prospech cudzích spravodajských služieb," tvrdí správa za rok 2013.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu