Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Stephen Hawking (72) šokoval vedcov: S ľudstvom je amen, blíži sa náš koniec!

Stephen Hawking Zobraziť galériu (2)
Stephen Hawking (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Jeden z najuznávanejších fyzikov všetkých čias má obavy o budúcnosť ľudstva. Vedci podľa neho prekračujú hranicu, ktorá by mala byť pre nich tabu. Stephen Hawking je povestný tým, že sa nemýli!

Vývoj pokročilej umelej inteligencie by mohol znamenať koniec ľudskej rasy, nechal sa počuť britský fyzik. „Ľudia nemôžu konkurovať inteligentným počítačom. Sme príliš pomalí a obmedzení biologickou evolúciou, preto budeme nahradení,“ varuje.

Generálny riaditeľ spoločnosti Tesla a zakladateľ SpaceX Elon Muscon súhlasí s profesorom Hawkingom: „Pokročilá umelá inteligencia pre nás znamená väčšie nebezpečenstvo ako jadrové bomby. S umelou inteligenciou sme vyvolali démona.“

Technológie budú predvídavejšie

Profesor Hawking súčasne pripustil, že niektoré primitívnejšie formy umelej inteligencie môžu byť pre nás aj užitočné, vrátane technológií, ktoré používame na komunikáciu. Ide napríklad o populárnu technológiu, ktorú vyvíjajú tvorcovia iPhonu alebo Androidu, a ktorá je schopná intuitívne predvídať a navrhovať slová. Hawking priznal, že sa teší na nové technológie a možnosť komunikovať rýchlejšie prostredníctvom elektronického hlasu, aj keď americký prízvuk by nahradil tým britským, zažartoval vedec.

Stephen Hawking (72) šokoval
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Výsledkom novej technológie bude zdvojnásobnenie predvídavosti slov. Najnovšie by dokonca mohlo byť potrebné zadať iba pätinu používaných slov, aby počítač vedel nadviazať. Rovnako ako prediktívny text technológie Swift Key, vytvoril počítačový gigant Intel novú klávesnicu pre Howkinga, ktorá mu umožní prepínať medzi písaním a prehliadaním internetu. „Medicína nie je schopná ma vyliečiť, preto sa spolieham na technológiu, aby mi pomohla komunikovať a žiť, vyjadril sa fyzik, ktorého paralyzovala amyotrofická laterálna skleróza (ALS). Vývoj interaktívneho systému by mohol uľahčiť fungovanie zdravotne postihnutým ľuďom celého sveta. Informácie priniesol spravodajský web Express.co.uk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu