Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Stephen Hawking tvrdí, že ľudstvo je na pokraji pádu: Toto všetko nás ohrozuje!

Z Hawkinga sa stáva pesimista Zobraziť galériu (2)
Z Hawkinga sa stáva pesimista (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Svetoznámy fyzik Stephen Hawking mal v druhej polovici februára dôležitý prejav v Londýnskom technickom múzeu, počas ktorého sa nevyhol svojej obľúbenej téme - budúcnosti ľudskej rasy. Po tom, ako naposledy hovoril o hrozbe zo strany umelej inteligencie, jeho slová dostali ešte vážnejší tón.

Hawking podľa Daily Mail v prejave hovoril o zvýšenej potrebe láskavosti a spolupráce medzi ľuďmi, ktorí zabúdajú na zhubné dôsledky stupňujúcej sa agresie. Súčasne rozprával aj o cestovaní vo vesmíre, ktoré dáva budúcnosti ľudstva novú nádej. Pristátie na Mesiaci nám ukázalo nové perspektívy pozemského života, ale tento obzor je podľa neho nutné neustále rozvíjať, ak chceme prežiť.

Najviac však upozorňoval na nevyhnutnosť odstránenia agresie, ktorá smeruje k veľkej jadrovej vojne. „Agresia mala možno výhodu v barbarských časoch, keď ľudia bojovali o jedlo, partnera alebo územie, ale teraz nám hrozí, že nás všetkých zničí. Najmä jadrová vojna by znamenala koniec civilizácie a možno aj koniec ľudstva,“ upozornil vedec.

V hre je budúcnosť ľudstva

„Ak chce ľudstvo prežiť, malo by rozvíjať predovšetkým empatiu,“ myslí si Hawking. Možnosť života niekde inde vo vesmíre je podľa neho poistkou ľudstva a skutočnosť, že sme na Mesiac vyslali ľudí, zmenilo našu budúcnosť takým spôsobom, ktorý ešte nedokážeme pochopiť. V hre je šanca kolonizovať iné planéty, na to ale potrebujeme vhodnú intelektuálnu výbavu, resp. schopnosť vzájomného porozumenia a pochopenia.

Už v decembri 2014 upozornil Stephen Hawking na nebezpečenstvo vývoja umelej inteligencie, ktorá by mohla spôsobiť záhubu ľudskej rasy. K jeho varovaniu sa pridal aj Elon Musk, podnikateľ zo SpaceX či PayPal, ktorý vtedy povedal, že s umelou inteligenciou sme vyvolali démona. Najnovšie vyhlásenie profesora Hawkinga však upozorňuje, že ľudstvo môže každou chvíľou doplatiť na správanie, ktoré sme zdedili ešte po našich pravekých príbuzných.

Stephen Hawking tvrdí, že
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu