Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Úžasný vynálezca Nikola Tesla a osem zaujímavostí, ktoré ste o ňom určite nevedeli

Nikola Tesla Zobraziť galériu (3)
Nikola Tesla (Zdroj: Profimedia)

BRATISLAVA - Nikola Tesla je jedným z najzaujímavejších, najbizarnejších a zároveň najnápaditejších géniov, akí kedy na tomto svete žili. O sebe a svojich vynálezoch napísal autobiografiu, ktorá je pre čitateľa zdrojom nejedného prekvapenia. Toto je osem kurióznych vecí, ktoré ste o velikánovi 20. storočia pravdepodobne ani len netušili.

Vynálezca, ktorý predbehol svoju dobu: Slovanský génius, ktorého oslavovala celá Amerika

1. Tesla bol v mladosti závislý na hazardných hrách

Podľa portálu interestingengineering.com Teslov otec kvôli jeho posadnutosti hazardom zúril, zatiaľ čo matka chápala, že má miesto pri rozvoji syna ako ľudskej bytosti. Nikola častokrát utratil všetky peniaze pri hre kariet a keď bol v depresii z toho, že nemá už vôbec nič, jeho matka mu poskytla zväzok bankoviek so slovami: "Choď a bav sa. Čím skôr prehráš všetko, čo máme, tým skôr sa všetko zlepší. Viem, že potom s tým skoncuješ." A fungovalo to. Tesla v tom okamihu prestal s hazardom a už sa k nemu nikdy nevrátil. Rovnako rýchlo skončil aj s fajčením, keď si uvedomil, že by mu mohlo zničiť zdravie. Sú to dôkazy jeho silného sebaovládania.

2. Tesla pripisoval svoju vynaliezavú povahu matke Duke

Podľa Nikolu jeho matka pochádzala z dlhej rady vynálezcov. Opísal ju, ako pracuje od úsvitu až do neskorých nočných hodín, pričom vymyslela nespočetné množstvo vecí pre svoju rodinu. Mal o nej vysokú mienku, pričom ju chválil za vzácnu zručnosť, odvahu a odolnosť.

3. Tesla využíval pri tvorbe svojich vynálezov metódu vizualizácie

Namiesto modelov, výkresov a experimentov sa Nikola spoliehal vždy na svoj mozog a vizualizačné schopnosti. Niektoré objavy prišli vo chvíľach, keď sa venoval činnosti, ktorá vôbec nesúvisela s riešením problému. Túto metódu používal aj Albert Einstein a nazýval ju kombinačná hra. Tesla si dokázal v hlave vytvoriť nápadité koncepty, ktoré potom v mysli aj zdokonaľoval, kým premenil svoje vízie do reality. Veril, že je úplnou stratou času, peňazí aj energie, testovať nejakú hrubú predstavu bez toho, aby najprv neprebehla v jeho vizualizácii.

4. Tesla vyprodukoval umelý blesk

Stalo sa to v roku 1899 v jeho laboratóriu v Colorade. Podobnú vec sa zatiaľ nepodarilo napodobniť nikomu inému.

Úžasný vynálezca Nikola Tesla
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

5. Vysoká frekvencia oscilátora "uľavila" Markovi Twainovi

Tesla mal vysokofrekvenčný parný oscilátor, ktorý nazýval "stroj na zemetrasenie" v jeho manhattanskom laboratóriu. Para stláčala piest a pri vysokej rýchlosti dochádzalo k výrobe elektriny. Spisovateľ Mark Twain bol známy svojimi zažívacími problémami, tak mu Tesla pokynul, aby sa postavil na platformu oscilátora. Po necelých dvoch minútach Twain náhle zoskočil z plošiny a bežal na záchod, Teslovi sa takto podarilo vyriešiť jeho problém so zápchou.

6. Teslov brat Dane bol údajne oveľa talentovanejší

V jednu noc zranil arabský kôň, ktorý patril Teslovej rodine, Nikolovho otca aj brata. Vystrašila ho svorka vlkov v horách a splašil sa. Dane neskôr na následky zranení, ako 12-ročný, zomrel. Nikola mal vtedy sedem rokov a pripúšťal, že po jeho smrti sa hanbil za svoje vlastné schopnosti, pretože podľa neho bratov intelekt ďaleko prevyšoval ten jeho.

Úžasný vynálezca Nikola Tesla
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Profimedia)

7 Tesla veril, že ženy nakoniec predbehnú v intelekte mužov

„Ženská myseľ preukázala kapacitu duševných schopností rovnako úspešne ako mužská a v priebehu generácií sa táto kapacita bude ešte viac rozširovať. Priemerná žena bude rovnako vzdelaná ako priemerný muž a neskôr bude ešte vzdelanejšia. Doposiaľ spiace oblasti ženského mozgu budú stimulované k aktivite o to viac, že po stáročia oddychovali. Žena svojím pokrokom ohromí civilizáciu,“ predpovedal v roku 1926 slávny vynálezca. Podľa neho ženy nebudú len plytko napodobňovať mužov, ale prebudia sa intelektuálne a stanú sa dominantnou silou vo svete.

8. Teslove bizarné obsesie

Tesla mal smrteľnú averziu voči ľudským vlasom. Perly sa mu zdali nechutné, ale kryštály sa mu páčili. Ak boli malé štvorčeky papiera nahádzané do misky s tekutinou, ústa mu údajne zaplnila odporná chuť. Pociťoval zvláštnu náklonnosť k číslu 3 a všetkým číslovkám deliteľným tromi. Jeho slúžky mu nosili 18 uterákov a hotelová izba, ktorú si vybral, mala číslo 207. Jedlo si nedokázal vychutnať, kým nezdvihol každý obrúsok a neumiestnil ho na veľkú hromadu na stole. Keď zomrela jeho matka, vo vlasoch sa mu objavil dočasný biely prameň. Ku koncu svojho života sa zamiloval do holubov. Jeho obľúbeným bol biely holub, ktorý mal sfarbené krídla do siva. Svoju lásku k samičke popísal takto: "Miloval som ju, ako muž miluje ženu, a ona milovala mňa... Kým som ju mal, bola zmyslom môjho života."

Viac o téme: Nikola Tesla
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu