Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Muža (50) trápili neznesiteľné bolesti hlavy: Neuveríte, čo mu objavili v mozgu!

Muža trápili bolesti hlavy Zobraziť galériu (2)
Muža trápili bolesti hlavy (Zdroj: Foto: Genome Biology)

LONDÝN – Podivuhodný prípad riešili lekári v londýnskej nemocnici St. Thomas' Hospital. Prišiel za nimi muž, ktorého trápili príšerné bolesti hlavy, okrem toho trpel stratou pamäti a záchvatmi. Odborníci mu robili mnoho vyšetrení, na nič neprišli. Až po dlhých štyroch rokoch zistili, že mu v mozgu prebýva pásomnica.

Muž (50) z Číny sa sťažoval aj na zmenu čuchu, často cítil zápachy, ktoré jeho blízki nespozorovali. Odborníci ho poslali na magnetickú rezonanciu, ktorá odhalila v jeho mozgu akýsi útvar. Vyzeral ako lézie tkaniva, no lekári nevedeli vysvetliť jeho pôvod. Na veľké prekvapenie zistili, že sa útvar hýbe. Počas štyroch rokov, čo muža sledovali a posielali ho na skeny mozgu spozorovali, že sa neznámy objekt posunul minimálne o päť centimetrov.

V jeho mozgovom tkanive objavili pozostatky asi desaťcentimetrovej larvy. Mužovi okamžite predpísali lieky a tie parazita zabili. Pacient sa našťastie uzdravil. Odborníci prípad vyriešili v roku 2012, no až v piatok uverejnili odbornú štúdiu k tejto problematike v magazíne Genome Biology.   

Muža (50) trápili neznesiteľné
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: Genome Biology)

Išlo o pásomnicu druhu Spirometer erinaceieuropaei, ktorú vo svete zaznamenali od roku 1953 len v 300 prípadoch. Vo Veľkej Británii išlo vôbec o prvý prípad.

Odborníci predpokladajú, že nechcený parazit sa môže do tela človeka dostať konzumáciou miniatúrnych kôrovcov vo vode, zo surového mäsa alebo z obkladov zo surového žabieho mäsa, ktoré sa často používajú najmä v Číne pre upokojenie boľavých očí.

Nevie sa presne, ako sa pásomnica mohla dostať do tela 50-ročného muža, no nakoľko je Číňan a často cestoval do rodnej krajiny, parazita si pravdepodobne priniesol odtiaľ. "Nečakali sme, že by sme mohli vo Veľkej Británii naraziť na takúto infekciu, ale časté cestovanie po celom svete spôsobuje, že sa občas objavia aj netradičné parazity," povedala autorka štúdie doktorka Effrossyni Gkrania-Klotsasová.

Lekárom sa podarilo získať genóm pásomnice, ktorý teraz podrobia ďalšiemu skúmaniu a pokúsia sa zistiť viac o tomto málo známom parazitovi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu