Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prvý prípad v strednej Európe, Češke našli v tele podivného parazita: Ako sa nakazila?

Českí lekári objavili v tele pacientky unikátneho parazita. Zobraziť galériu (2)
Českí lekári objavili v tele pacientky unikátneho parazita. (Zdroj: internet)

KRNOV – Unikátny objav urobili lekári nemocnice v Krnove na Bruntálsku, ktorí pri vyšetrení močového mechúra svojej pacientky našli 10-centimetrového parazita.

S najväčšou pravdepodobnosťou ide o parazita Dioctophyme renale, ktorého výskyt doteraz nebol zaznamenaný v Česku ani v strednej Európe. Ako sa žena nakazila, nie je jasné, na vine mohlo byť zrejme zle tepelne spracované mäso. Iných ľudí ale sama nakaziť nemohla. Povedal to urológ Ján Pulcer a vedúci lekár Ivo Odstrčil.

Českí lekári objavili v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: internet)

Sedemdesiatšesťročnú pacientku priviezla v novembri do nemocnice sanitka, po tom, čo sa v jej moči objavila krv. "Väčšinou, keď je krv v moči, tak človek uvažuje, že ide o nejaký kamienok, zápal, eventuálne aj nádor. Takýto nález ale nikto nečakal," povedal Pulcer. Pri preplachu močového mechúra sa vonku objavil útvar vyzerajúci ako zrazenina, avšak nezvyčajne pravidelného podlhovastého tvaru. Pri bližšom skúmaní lekár zistil, že ide o živý organizmus červovitého tvaru krvavo červenej farby o dĺžke desiatich centimetrov.

Lekári následne urobili pacientke ďalšie špeciálne vyšetrenia. Močový mechúr prezreli miniatúrnou kamerou. A vo vnútri objavili ďalšieho parazita prisatého k sliznici. Toho následne odstránili chirurgicky. Nálezy putovali na oddelenie parazitológie Sliezskej nemocnice v Opave a do Národného referenčného laboratória pre tkanivové helmintózy v Prahe. Odborníci určili, že ide s najväčšou pravdepodobnosťou o Dioctophyme renale. Potvrdiť to ale ešte musia ďalšie testy.

"U prvej vzorky sa nepodarilo určiť pohlavie. U druhého, šesťcentimetrového išlo o nezrelú samičku," povedal Pulcer. Odstrčil povedal, že parazitologické vyšetrenie moču bolo negatívne, žiadne vajíčka v nej nenašiel. Asi po dvoch mesiacoch bol podľa lekárov močový mechúr pacientky úplne zahojený. Odstrčil povedal, že tento parazit napáda väčšinou pravú obličku. Tak tomu zrejme bolo aj v prípade krnovskej pacientky. Z obličky červ močovou trubicou putoval do mechúra. Žena možno pociťovala ťažkosti, ale kým neobjavila vo svojom moči krv, nepripúšťala si ich. Trpela navyše ďalšími vážnymi zdravotnými problémami, na ktoré pred niekoľkými dňami zomrela, ale ktoré s parazitmi nesúviseli.

Ako dlho mohli parazity v žene žiť, nie je jasné. "Životnosť toho červa je päť rokov," povedal Pulcer. Informácie o parazitovi hľadali lekári v literatúre aj na internete. Aj tam je ich ale poskromne. S parazitom sa najčastejšie stretávajú veterinári, pretože konečným hostiteľom bývajú psy. "V strednej Európe je to ale rarita. Čo sa týka dostupnej literatúry, vo svete je niekoľko desiatok opísaných výskytov, väčšinou u zvierat v oblasti Kanady, Afriky, Ázie, poťažmo južnej Európy," povedal urológ.

Nikoho ďalšieho podľa neho žena nakaziť nemohla. "Cyklus parazota je veľmi zložitý. Musí tam byť niekoľko medzihostiteľov a človek alebo zviera je konečný hostiteľ. Nie je možné, aby bola zdrojom nákazy pre iných ľudí," vysvetlil lekár.

Z čoho sa žena nakazila, sa už zrejme nikdy nezistí. "Mala rada ryby, ako sladkovodné aj morské, a s najväčšou pravdepodobnosťou došlo k nákaze pri požití zle tepelne upraveného rybieho mäsa. Predpokladáme, že sa nakazila morskou rybou," povedal Pulcer. Milovníci suši ale môžu byť pokojní: z tohto pokrmu sa žena určite nenakazila, lekárom povedala, že suši nikdy nejedla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu