Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Boľavému chrbtu pomôžu "béčka"

(Zdroj: PR)

Počet ľudí, ktorí trpia bolesťami chrbta neustále stúpa. Na Slovensku je to podľa údajov Slovenskej spoločnosti všeobecného lekárstva až 90% dospelých ľudí. Rady ako na boľavý chrbát nájdete aj na www.bezbolestichrbta.sk.

Bolesť chrbta je jednou z najčastejších príčin práceneschopnosti, obmedzuje človeka v bežnom fungovaní a výrazným spôsobom znižuje kvalitu života. Je jasným signálom organizmu, že dlhodobo a systematicky robíme niečo nesprávne. Hoci športová aktivita pozitívne ovplyvňuje subjektívne aj objektívne parametre bolesti, cvičenie a zdravý životný štýl častokrát nestačia. Bolesť chrbta sa totiž vracia aj dôsledkom poškodenia nervov, ktorým pri regenerácii môže napomôcť vzácne trio vitamínov B.

 „Bolesti chrbta sú trest za to, ako macošsky sa správame k našej chrbtici. Sedavý spôsob života, jazdenie autom, málo pohybových aktivít, nesprávne držanie tela či nesprávne pohybové vzorce pri práci – to sú tie najčastejšie príčiny bolesti chrbta,“ hovorí MUDr. Peter Makara, prezident Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva SLS.

Analgetiká neriešia príčinu bolesti

Keď nás bolí chrbát, siahame najčastejšie po analgetikách, teda liekoch proti bolesti a čakáme, kým bolesť prejde. Zabúdame však na to, že analgetikum je úľavou len „na chvíľu“. Príčiny bolesti treba riešiť inak, systematicky, zmenou životného štýlu. Samozrejme je jednoduchšie užiť liek proti bolesti, ako začať pravidelne športovať, zmeniť spôsob sedenia, či už v zamestnaní alebo pri šoférovaní a pracovať na správnom držaní tela.

V slovenských ambulanciách praktických lekárov, ale aj špecialistov sa mesačne predpíše viac ako 150 000 balení nesteroidných analgetík, teda liekov, ktoré sú najčastejšie odporúčané pri bolestiach chrbtice. Úľava od bolesti väčšinou príde, málokto si však uvedomuje riziká, ktoré tieto lieky so sebou prinášajú, hlavne v prípade dlhodobého užívania, prípadne užívania maximálnych odporúčaných dávok v nádeji rýchleho nástupu účinku.

Boľavému chrbtu uľavia „béčka“

„Okrem zmeny životného štýlu a jeho dôsledným dodržiavaním môžu pacienti pomôcť svojmu chrbtu aj  dostatočne vysokými, teda liečebnými dávkami vitamínov skupiny B, hlavne B1, B6 a B12 . Vitamíny skupiny B spolu s liekmi proti bolesti prinášajú lekárom a ich pacientom možnosť rýchlejšieho nástupu účinku, čo prinesie celkové skrátenie liečby,“  povedal MUDr. Peter Makara.

Komplex vitamínov B je pre činnosť organizmu nesmierne dôležitý a jeho nedostatok môže mať rôzne prejavy. Skupina zahŕňa celkom 17 vitamínov, ktorých spotreba sa pri rôznych ochoreniach líši. Všetky sú pre telo dôležité a na zvýšený prísun „béčka“ by ste si mali dať pozor najmä pri strese, nesprávnej a nevyváženej strave a určitých špecifických chorobách. Prvé príznaky nedostatku vitamínov skupiny B sa neprejavia ihneď a už vôbec nie jednoznačne, povedzme ochrnutím svalu. Počiatočné prejavy môžu byť vyslovene nešpecifické ako únava, malátnosť, bolesti svalov. Veľa vitamínov B je v cereáliách, droždí a vo svaloch samotných, teda v mäse. Ich bežnú potrebu pokryje pestrá strava, no len čo sa objaví nejaké ochorenie, únava svalov alebo celková únava organizmu, je dobré nimi telo nasýtiť vo zvýšenom množstve. Zároveň treba dávať pozor na tzv. antagonisty vitamínu B, teda látky, ktoré sú akýmisi jeho protihráčmi a vitamínu B vyslovene škodia. Pomerne málo sa totiž vie o tom, že aj niektoré druhy jedál znižujú jeho hladinu, napr. ustrice či surové ryby. Pozor teda na obľúbené suši! Nežiaduci je aj čaj a káva, samozrejme v extrémne prehnanom množstve.

Vzácne trio vitamínov B1, B6 a B12 umožňuje zníženie dávky nesteroidného analgetika na polovicu pri zachovaní toho istého protibolestivého účinku. Je dôležité užitie lieku obsahujúce dostatočne vysoké, a teda liečivé dávky vitamínov skupiny B. Aj pri liečbe pomocou vitamínov B je potrebné rozlišovať liek a výživový doplnok. Liek obsahuje vysoké, výrobcom garantované dávky vitamínov, zatiaľ čo u výživových doplnkoch nie je dávka účinných vitamínov garantovaná. 

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu