Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Archeológovia našli zvyšky plynových komôr v koncentráku Sobibor: Tie zabili 250 tisíc ľudí!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Archeológovia pracujúci v mieste niekdajšieho nacistického vyhladzovacieho tábora Sobibor na východe Poľska, odkryli plynové komory, v ktorých bolo zmasakrovaných odhadom štvrť milióna Židov. Dnes o tom informovala agentúra Reuters.

Teraz odborníci našli pod úrovňou cesty rad tehál, ktoré sú očividne torzom niekdajších stien plynových komôr. Z nálezu je možné určiť, aké veľké komory boli, čo historikom umožní spresniť doterajšie poznatky o množstvo zmasakrovaných väzňov. 

"Konečne sme našli náš cieľ, objavili sme plynové komory. Sme ohromení veľkosťou tej budovy aj dobre zachovalým stavom múrov," vyhlásil jeden z archeológov. V blízkosti komôr odkryli archeológovia i osobné veci, okrem iného snubný prsteň. 

Archeológovia našli zvyšky plynových
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Plynových komôr bolo podľa odhalených základov osem. K usmrcovanie Židov sa používali výfukové plyny z motorov, ktoré zabili všetkých v komore do pätnástich minút. 

O fungovaní Sobibore nie je podľa vedcov stále k dispozícii dostatok informácií, pretože vyhladzovacie operáciu tu prežilo podľa oficiálnych údajov len 58 väzňov. Tábor navyše nacisti v roku 1943 zlikvidovali. 

Tábor v Sobibore východne od Lubline bol zriadený vo februári 1942, o rok neskôr bol už plne zapojený do vyhladzovacej akcie s názvom Operácia Reinhardt (niekedy tiež Reinhard či Reinhart), počas ktorej nacisti vyvraždili vyše dva milióny Židov. Operácia Reinhardt bola ukončená koncom roka 1943 a hlavným vyhladzovacom centrom sa potom stal tábor v Osvienčime, kde bol na vraždenie používaný jedovatý plyn cyklón B.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu