Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Hrozivé slová klimatológa: Ak sa do atmosféry dostane viac metánu, sme v p**i

Jason Box je uznávaným glaciológom Zobraziť galériu (3)
Jason Box je uznávaným glaciológom (Zdroj: artsandsciences.osu.edu, polarfield.com)

ŠTOKHOLM - Klimatológovia už desaťročia upozorňujú na to, že naša planéta sa v dôsledku ľudskej činnosti doslova varí. Jeden z nich sa ale nedávno rozhodol na plné ústa prehovoriť o tom, ako na tom so životným prostredím naozaj sme. A jeho slová naháňajú hrôzu.

"Ak sa z morského dna Arktídy uvoľní čo i len malé množstvo metánu do atmosféry, sme v p**i," povedal profesor Jason Box z Geologického prieskumu Dánska a Grónska. Reagoval tak na štúdiu Štokholmskej univerzity, v ktorej sa píše, že z dna Severného ľadového oceána sa uvoľňujú obrovské oblaky tohto plynu.

Hrozivé slová klimatológa: Ak
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: artsandsciences.osu.edu, polarfield.com)

Boxovi kolegovia sú miernejší. Súhlasia síce s tým, že uvoľnený metán môže znamenať isté nebezpečenstvo, o priamom ohrození Zeme sa ale nezmieňujú. "Boli sme prekvapení, keď sme to zistili. Situácia však nie je až taká vážna, pretože mikroorganizmy vo vode dokážu uvoľnený metán "vyčistiť". A keďže sa tak deje ešte predtým než sa dostane na hladinu, znečistenie klímy nie je až také veľké," podotkol Örjan Gustafsson.

Pravdou ale je, že švédsky výskumný tím videl na niektorých miestach oceánu na povrchu bubliny. Koncentrácia metánu v ovzduší tam 10 až 50-násobne prekračovala primerané hodnoty a členovia expedície ho dokonca mohli cítiť vo vzduchu.

Hrozivé slová klimatológa: Ak
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: artsandsciences.osu.edu, polarfield.com)

Metán sa uvoľňuje najmä z kontinentálneho šelfu v hĺbke 250-500 metrov pod Laptevským morom pri Sibíri, píše portál iflscience.com. Existujú dôkazy o tom, že časť Golfského prúdu, ktorý zasahuje do tejto oblasti, sa stal za posledné roky teplejším, čo môže byť práve dôsledok unikania uhľovodíka. Popritom sa množia dôkazy o tom, že metán je taktiež príčinou náhleho vzniku niekoľkých kráterov v iných častiach Sibíri.

Box je vysoko uznávaný vedec, ktorý sa venuje najmä výskumu tzv. tmavého snehu obsahujúceho sadze a čierny uhľovodík. Tvrdí, že ľudstvo potrebuje "agresívny atmosférický dekarbonizačný program". "Ak sa nám nepodarí znížiť hodnoty atmosférického uhlíka a zastaviť otepľovanie Arktídy, začne sa do ovzdušia uvoľňovať oveľa väčšie množstvo metánu. Zo Zeme sa tak stane skleník," dodal Jason.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu