Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Premiér o katastrofe, ktorá ochromila svet: Príďte a pozrite sa na to strašné zlo!

Výbuch v Hirošime Zobraziť galériu (4)
Výbuch v Hirošime (Zdroj: SITA)

TOKIO - Japonsko si dnes pripomenulo 69. výročie zhodenia atómovej bomby na mesto Hirošima. Jeho starosta Kazumi Matsui pri tejto príležitosti vyzval amerického prezidenta Baracka Obamu a ďalších svetových predstaviteľov, aby mesto navštívili a pozreli sa na jazvy, ktoré tam útok zanechal.

"Pán prezident Obama a všetci vodcovia krajín vyzbrojených jadrovými zbraňami, príďte navštíviť miesta zasiahnuté atómovými bombami hneď, ako to bude možné. Nech na vlastné oči vidíte, čo sa tu stalo. Ak to urobíte, presvedčí vás to, že jadrové zbrane sú strašné zlo a nesmie im byť dovolené naďalej existovať," vyhlásil starosta.

Asi 45 000 ľudí povstalo v minúte ticha v hirošimskom mierovom parku neďaleko epicentra útoku z roku 1945, ktorý zabil asi 140 000 ľudí.

Premiér o katastrofe, ktorá
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA, ČTK)

Premiér o katastrofe, ktorá
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA, ČTK)

Ďalší útok na Nagasaki o tri dni neskôr zabil ďalších 70 000 ľudí a prinútil Japonsko, aby sa v závere druhej svetovej vojny vzdalo.

Premiér o katastrofe, ktorá
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA, ČTK)

Počet tých, ktorí útok prežili - známych pod označením "hibakuša" - neustále klesá. V súčasnosti ich je už len niečo vyše 190 000 a ich priemerný vek je 79 rokov.

Výročie Hirošimy si Japonsko pripomína v čase, keď je krajina rozdelená kvôli nedávnemu rozhodnutiu vládneho kabinetu premiéra Šinzóa Abeho povoliť japonskej armáde účasť vo vojenských misiách v zahraničí a prevziať v nich väčšiu úlohu. Aby to bolo možné, revidovala vláda výklad protivojnovej ústavy krajiny. Prieskumy verejnej mienky ukazujú, že viac ako polovica Japoncov s týmto krokom nesúhlasí, predovšetkým kvôli citlivej povahe japonskej vojnovej minulosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu