Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zázrak a potom šok: Dievčatko (4) sa vyliečilo z HIV, prišla ďalšia rana!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: southwales-eveningpost.co.uk, bbc.co.uk)

WASHINGTON - Americké dievčatko, považované za prvého novorodenca vyliečeného z vrodenej infekcie vírusom HIV, vďaka intenzívnemu podávaniu protivírusových preparátov hneď v prvých hodinách po pôrode má tento vírus opäť v krvi. Vo štvrtok to oznámili výskumníci, ktorí vkladali do tohto prípadu veľké nádeje.

Infikované dievčatko, teraz štvorročné, sa narodilo v Mississippi na juhu USA matke nakazenej vírusom HIV, ktorý likviduje imunitný systém človeka a spôsobuje smrteľnú chorobu AIDS. Väčšina matiek s HIV dostáva počas tehotenstva lieky, ktoré výrazne znižujú riziko prenosu na novorodenca. Matka dotyčného dievčatka ale neabsolvovala žiadnu prenatálnu starostlivosť a choroba AIDS u nej bola zistená až tesne pred pôrodom. Lekári začali podávať protivírusové prípravky jej dieťaťu tridsať hodín po tom, čo prišlo na svet, aj keď ešte nemali z testov potvrdené, že je infikované.

Dievčatko túto liečbu podstupovalo osemnásť mesiacov, potom ale matka terapiu prerušila a pacientka sa na desať mesiacov stratila lekárom z dohľadu. Napriek tomu však žiadny z nasledujúcich krvných testov u nej nezistil prítomnosť vírusu HIV, čo výskumníci považovali za "jednoducho neuveriteľné", ako uviedla pediatrička Deborah Persaudová. Súčasne však upozornila, že bude potrebné pokračovať vo výskume, aby sa hypotéza o uzdravení potvrdila.

Lekári sa domnievali, že sa podarilo vírus zničiť skôr, než sa stačil "ukryť" do takzvaných spiacich buniek. Tie sa väčšinou pri vysadení medikácie aktivujú. Až rutinná kontrola tento mesiac v krvi dievčatka opäť odhalila zistiteľnú úroveň HIV, čo potvrdil aj opakovaný test.

"Samozrejme, že je to rozčarovanie pre toto dieťa, zdravotníkov aj celé vedecké spoločenstvo," konštatoval riaditeľ Národného inštitútu pre alergie a infekčné choroby (NIAID) Anthony Fauci. Tento obrat podľa neho pripomína, ako veľa je ešte potrebné zistiť o úskaliach HIV a tiež pokračovať vo výskume liečby. Lekári obnovili protivírusovú liečbu dievčaťa.

V marci sa objavili správy, že v USA sa zrejme podarilo vyliečiť druhé dieťa narodené s HIV, dievčatko narodené v kalifornskom v Los Angeles. V tomto prípade ale liečba pokračuje a bude prinajmenšom až do jeho druhých narodenín.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu