Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zistenie vedcov: Väčšina cicavcov močí rovnako dlho!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ATLANTA - Na veľkosti nezáleží. Väčšina cicavcov močí rovnako dlho, či už ide o slony, dobytok alebo mačky. Zistila to skupina amerických vedcov, ktorí výsledky svojho bádania uverejnili v prestížnom časopise Proceedings of the National Academy of Sciences.

U cicavcov nad tri kilogramy telesnej hmotnosti trvá vraj vyprázdnenie močového mechúra vždy asi 21 sekúnd. Veľkosť zvierat pri tom údajne nehrá vôbec žiadnu úlohu. Mechúr slona pritom pojme až 18 litrov moču, zatiaľ čo 3600-krát menšie ústrojenstvo mačky domácej len päť mililitrov. Na močenie však vraj potrebujú rovnako dlhú dobu a močia päťkrát až šesťkrát denne.

Štúdia je podložená pozorovaním a videami 16 rôznych druhov zvierat v zoologickej záhrade v americkej Atlante. Dôvodom pre prekvapivé zistenie je podľa vedcov dĺžka močovej trubice a sila gravitácie, ktorá na ňu pri močení pôsobí. Len zvieratá nad tri kilogramy dokážu vyvinúť dostatočný prúd, menšie živočíchy ako hlodavce a netopiere vraj preto tiež vylučujú len po kvapkách.

Schopnosť cicavcov ukladať moč v tele nemá podľa vedcov len hygienické dôvody, vyvinula sa v rámci evolúcie ako ochrana pred predátormi. Výrazný a trvalý pach moču by ich totiž mohol ľahko prilákať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu