Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Nádherné zábery z Hubblu: Takto vybuchuje hviezda

Impozantný výbuch vyviedol z miery aj špecialistov z NASA
Impozantný výbuch vyviedol z miery aj špecialistov z NASA (Zdroj: nasa)

WASHINGTON – Niečo takéto ešte ľudia nikdy nezdokumentovali. Vedci z americkej NASA cez Hubblov teleskop štyri roky pozorovali úchvatné vesmírne divadlo. Doteraz sa snažia prísť na to, čo sa vlastne stalo.

Masívnu explóziu si vedci na oblohe po prvý raz všimli v súhvezdí Jednorožca ešte v januári 2002. Pôvodne si mysleli, že sa pozerajú na výbuch supernovy s označením V838 Monocerotis. Očakávali, že záblesk svetla začne slabnúť, ako to v takýchto prípadoch býva. Namiesto toho však začiatkom marca začal opäť naberať na sile v infračervenej vlnovej dĺžke. Potom prišiel ďalší záblesk v apríli. Vtedy si astronómovia uvedomili, že sa nepozerajú na supernovu a museli priznať, že niečo také ešte nikdy nevideli.

Odvtedy uplynulo už 12 rokov a vedci stále nevedia, čo vlastne Hubblov vesmírny teleskop zdokumentoval. Existuje celkom päť hypotéz. Prvá z nich naďalej hovorí o supernove, akurát s prívlastkom neobvyklá. Nestretáva sa však s podporou širokej vedeckej verejnosti. Podľa mnohých znalcov totiž sú hviezdy v tejto oblasti príliš mladé a masívne, aby spôsobili takúto udalosť. Ďalším z menej pravdepodobných vysvetlení je, že by takto vybuchla umierajúca hviezda, no opäť teoretickí fyzici narážajú na problém veku.

Do úvahy prichádza aj termonukleárna reakcia či héliový záblesk v jadre takzvaného červeného nadobra. Z ďalších možných vysvetlení sa zdá byť zatiaľ najpravdepodobnejšia zrážka dvoch hviezd. Nech už sa stalo čokoľvek, po rokoch bádania vedci teraz zverejnili sekvenciu záberov, ktorá vznikala štyri roky. Video len dokumentuje silu prírody a zdôrazňuje, akí sme vo vesmíre malí...

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu