Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Narodeniny Hubblovho teleskopu: Už 25 rokov pozemšťanov ohromuje VIDEAMI z vesmíru!

Hmloviny, rodiace sa i umierajúce hviezdy, to všetko ponúka Hubblov teleskop už 25 rokov
Hmloviny, rodiace sa i umierajúce hviezdy, to všetko ponúka Hubblov teleskop už 25 rokov (Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA - Už niečo viac ako 25 rokov je svetoznámy Hubblov teleskop na obežnej dráhe okolo Zeme a poskytuje nielen astrofyzikom nenahraditeľné údaje o vesmíre. Do priestoru mimo zemskej atmosféry ho v roku 1990 vyniesol raketoplán Discovery, odvtedy zásobuje nádhernými obrazmi vzdialených objektov celý svet.

Hubblov teleskop sa nedávno zameral aj na vesmírnu hmlovinu Gum 29, presnejšie na jej ľavý dolný okraj. V tomto poli sa totiž formovala nová hviezda. Tmavý a hustý plyn sa obklopuje výrazným svetlom, na videu to však tak presne vidieť nie je, ostatne, ide o poriadku diaľku. Napriek tomu je to fascinujúci pohľad.

Pri príležitosti jeho „narodenín“ si verejnosť pripomenula aj video umierajúcej hviezdy V838 v súhvezdí Moncerotis. Od mája 2002 do septembra 2006 zachytával Hubblov vesmírny ďalekohľad každý deň práve umierajúcu hviezdu V838. Vďaka tomu mohlo vzniknúť fascinujúce video zo zozbieraných záberov.

Smrť super obrovskej hviezdy je smutne nádherná. V838 bola od Zeme vzdialená 20-tisíc svetelných rokov, zachytiť sa ju podarilo najmä vďaka žiareniu 600-tisíc krát silnejšiemu ako je jas Slnka, ktoré umierajúca hviezda vyslala pri svojom zániku.

Posledný záblesk, to bolo svetlo vyslané rýchlosťou 300-tisíc kilometrov za sekundu. Časť žiarenia sa stratila v oblakoch vesmírneho prachu alebo ju pohltili iné objekty. Toto svetelné echo však nakoniec predsa len dorazilo až k Zemi. Vďaka izolácii farieb a infražiarenia môžeme vidieť celé vesmírne divadlo vo farbe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu