Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nevídaná tragédia spred sto rokov: Prečo muselo zahynúť vyše tisíc ľudí!

Empress of Ireland Zobraziť galériu (3)
Empress of Ireland (Zdroj: internet)

OTTAWA - Pred sto rokmi, 29. mája 1914, sa kvôli hmle na kanadskej rieke Sv Vavrinca zrazili kanadský luxusný parník Empress of Ireland s nórskou nákladnou loďou Storstad, ktorá viezla uhlie. Zatiaľ čo nórska loď naložená uhlím napriek čiastočnému poškodeniu doplávala neskôr do prístavu, tá druhá s 1477 ľuďmi na palube sa za štvrť hodinu potopila. Zahynulo 1012 ľudí.

Na svoju poslednú plavbu vyplávala Empress of Ireland 28. mája 1914 o pol piatej popoludní miestneho času z Quebecu, cieľom bol Liverpool. Storstad mieril zo Sydney v Novom Škótsku a do Quebecu viezol vyše desať ton uhlia. Okolo pol druhej ráno nasledujúceho dňa Empress of Ireland minula mesto Rimouski a kapitán v diaľke uvidel svetlá nórskej lode. Svetlami signalizoval, že sa bude vyhýbať pravobokom.

V tom čase bola jasná noc, ale postupom času obe lode zahalila hustá hmla. Kapitán Cisárovnej Henry George Kendall dal preto pokyn spomaliť a dúfal, že nórska nákladná loď pochopila jeho signalizáciu. Posádke Thorstadu sa ale údajne zdalo, že videli opačnú signalizáciu a kapitán dal pokyn na zatočenie doprava. Kendall zbadal nórsku loď až v blízkosti 30 metrov a zrážke sa už nedalo zabrániť.

Nevídaná tragédia spred sto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: internet)

Kolos sa po 14 minútach potopil. Storstad bol síce poškodený , ale nikto na ňom nezahynul a dokázal doplávať do prístavu. Jeho púť ukončilo v roku 1917 až nemecké torpédo. Následný súd prisúdil vinu nórskemu nákladnému plavidlu. Vrak lode leží v hĺbke 45 metrov dodnes. Každý rok sa k nemu ponárajú stovky potápačov.

Nevídaná tragédia spred sto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: internet)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu