Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Tvoríme inú politiku - názor lídra volieb do europarlamentu

Michal Bubán, líder kandidátky strany TIP na europoslanca Zobraziť galériu (3)
Michal Bubán, líder kandidátky strany TIP na europoslanca (Zdroj: Tip)

Európska únia to nie sú len vzdialení úradníci pracujúci v Bruseli. Európska únia sme my všetci. Veľmi veľa zákonov, podľa ktorých na Slovensku žijeme, pochádza práve od Európskej únie, takže legislatívne akty schválené v Európskom parlamente majú priamy dosah aj na nás Slovákov. Na otázky odpovedal líder kandidátky strany TIP, s najnižším vekovým priemerom členov strany, Michal Bubán.

Prečo má volič z toľkých možností voliť práve vás a stranu TIP?

 Prevažná väčšina politických strán nominovala do Európskeho parlamentu starých politických „matadorov“, ktorí si tam chcú päť rokov odsedieť, byť tam tak povediac na „výsluhový“ dôchodok. My sme mladí a dynamickí a  svojou energiou chceme prispieť k pozitívnej zmene nielen na Slovensku, ale aj v Európskej únii. Chceme prevziať zodpovednosť nielen za seba, ale aj za našich rodičov a starých rodičov a formovať Európu tak, aby nám priniesla viacej možností uplatnenia.

 

Čím si chce strana TIP získať dôveru občanov?

Chceme motivovať ľudí, aby im nebolo ľahostajné, čo bude so Slovenskom. To znamená, že  ľudia by sa už nemali ďalej pasívne prizerať. Predovšetkým mladí ľudia by sa mali aktívne zapájať do diania v svojom okolí, pomáhať pri správe veci verejných. Politici nás majú zastupovať a nie nám vládnuť, tak skúsme k tomu prispieť aj my. Buďme aktívni, nenechajme si od politikov len diktovať, ale skúsme sami pozitívne meniť svoje okolie. Treba zlodejom klepnúť po prstoch, narušiť zaužívané, nezdravé vzťahy. Je to naša krajina, naša budúcnosť!

 

Ako ste sa stali lídrom kandidátky do eurovolieb?

Voľby do europarlamentu sú prvé, ktorých sa zúčastňujeme, pretože strana vznikla len v januári. Sme na začiatku cesty, a tak nás teší veľký záujem o naše myšlienky. Na  eurokastingu, kde sa priamo na internete rozhodovalo o našej kandidátke v online hlasovaní, sa zúčastnilo takmer 30 tisíc ľudí, ktorí hlasovali za jednotlivých kandidátov. Získal som vyše 5 600 hlasov, a tak som sa stal lídrom našej strany do eurovolieb. Dostal som mandát, ktorý je veľmi zaväzujúci.

 

O činnosti europoslancov veľa informácií občania nemajú.

Je to pravda a chceme zmeniť aj to.  Snažíme sa informovať, aká je EÚ dôležitá, aké dôležité je jej zachovanie či zefektívnenie. Tak isto je veľmi dôležité, kto nás tam zastupuje. Preto by to ľuďom nemalo byť jedno a mali by využiť svoje právo a ísť voliť. Máme možnosť ovplyvniť svoju budúcnosť nielen na Slovensku, ale aj na európskej úrovni. Využime ju!

 

Strana TIP má najnižší vekový priemer kandidátov, nemáte medzi sebou žiadneho „zaslúžilého“ politika. Nemyslíte si, že Vám chýba politická skúsenosť?

Na túto otázku odpovedám zakaždým. Aj súčasní politici začínali mladí a nemali zďaleka toľko rokov a skúseností z praxe ako ja  ani v oblasti manažmentu alebo zahraničných kontaktov, nevedeli plynulo štyri cudzie jazyky, nežili v Európe tak naplno ako naša generácia. Nebojím sa toho, že som mladý politik, myslím si, že je to moja výhoda. A bude to výhoda nielen pre Slovensko, ale pre celú Európu, keď tam pôjdu mladí, šikovní ľudia, ktorí sú z praxe, rozumejú bežnému občanovi a neživili sa v minulosti len politikou.

 

Prečo utekajú mladí ľudia do zahraničia?

Pretože vnímajú, čo sa tu deje. Nevidia pozitívne smerovanie našej krajiny. Keď si predstavia Slovensko o desať rokov, tak to vidia negatívnejšie, ako je to dnes. To je hlavný dôvod, že sa sem nevrátia späť a neusadia sa tu.  Pôsobil som aj  v Bulharsku, kde z ôsmich miliónov  občanov takmer jeden milión prevažne mladých, schopných ľudí odišlo a ostalo žiť v zahraničí. Bolo to už dávnejšie, ale krajina sa z toho spamätáva dodnes. A títo ľudia chýbajú v systéme. Nechceme, aby sa na Slovensku stalo to isté!

 

Vymedzujete sa aj voči voličom, chcete osloviť výhradne len nejakú skupinu?

Chceme osloviť tých voličov, ktorí si uvedomujú potrebu zmeny na Slovensku a potrebu generačnej výmeny politikov. Oslovujeme tých, ktorí chcú dať šancu mladým ľuďom, ktorí by svojou energiou, dynamickosťou a vôľou prispeli k pozitívnym zmenám.

 

Viac informácií:

http://strana-tip.sk/
www.facebook.com/StranaTIP

-reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu