Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Generačná výmena je pre Slovensko nevyhnutná

Zobraziť galériu (4)

Nová politická strana TIP (Tvoríme inú politiku) má vekový priemer členov 33 rokov. Jej cieľom je zmeniť prístup k politike a priniesť pre Slovensko pozitívnu zmenu. Nespokojnosť s nemeniacim sa trendom v politike sa prejavuje častejším spomínaním nevyhnutnosti generačnej výmeny. Členovia strany veria, že mladí ľudia, či mlado zmýšľajúci, môžu pre Slovensko urobiť viac, ako to prezentuje súčasný zostarnutý zákonodarný zbor.

Aktuálny 150-členný poslanecký zbor Národnej rady SR je prestarnutý. Čoskoro oslávia spoločnú okrúhlu päťdesiatku (v priemere majú 49,55 rokov).  Podľa údajov  Štatistického úradu SR  (2010) je pritom priemerný vek obyvateľov Slovenska o desať rokov nižší - necelých 39 rokov  (37,1 rokov  priemerný vek  mužov  a 40,3 rokov priemerný vek  žien).  Samozrejme, že v parlamente nemôžu sedieť deti a mladí ľudia do 18 rokov, za ktorých ešte nesú zodpovednosť ich rodičia. Na druhej strane sa väčšina týchto rodičov  stále pohybuje vo vekovej kategórii pod priemerom slovenského parlamentu. Nikto nenamieta proti účasti ľudí vo vysokom produktívnom veku alebo dôchodcov vo verejnej správe.  Skúsenosť, ktorú títo ľudia prinášajú, by však mala byť doplnená aj moderným pohľadom mladšej generácie.

„Máme úctu, pokiaľ ide o skúsenosti a vedomosti starších ľudí. Aj my ako strana máme veľa externých odborníkov, ktorí sú dlhodobo etablovaní ako špecialisti  vybraných okruhov danej problematiky. Myslíme si však, že mladí ľudia majú viac aktívneho záujmu o dosiahnutie pozitívnych zmien, viac energie na prekonávanie prekážok a na dosiahnutie zmien v prospech občana. Na Slovensku je, bohužiaľ, trend, že z politiky sa neodchádza. Dôkazom sú napríklad aj traja najstarší poslanci nad 70 rokov. V tomto veku si treba vychutnávať život, venovať sa  vnúčatám, či okopávať záhradku a nie nečinne sedieť v zákonodarnom zbore.“ Povedal Tomáš Hudec, predseda strany TIP a dodáva: “Trojicu najstarších poslancov tvorí  75-ročný Chmel Rudolf, MOST-HÍD; 0 legislatívnych iniciatív;  75-ročný Mikloško Jozef, KDH; 2 legislatívne iniciatívy a 70-ročný Daniš Zoltán, Smer-SD; 1 legislatívna iniciatíva.“

Mnohí poslanci strávili v parlamente, prípadne v iných ústavných alebo verejných funkciách, prakticky celý produktívny život. Viacerí veteráni sa v národnej rade pohybujú už viac ako 20 rokov (napr. Július Brocka, KDH - 24 rokov, Pavol Hrušovský, KDH - 22 rokov, Béla Bugár, Most-Híd - 22 rokov). 

Priemerný počet legislatívnych nápadov jednotlivých poslancov je 12. Paradoxne sú často najproduktívnejší tí, čo sú tam len krátko. V parlamentných kreslách sedia  dokonca poslanci, ktorí sú osem rokov v zákonodarnom orgáne a nepripravili a ani sa nepridali ani k j jedinej legislatívnej iniciatíve.

Parlament má množstvo „no name-ov“.  Otvorené informačné zdroje neodhalia ani len životopis takýchto zvolených zástupcov ľudu. Niekedy je problém dopátrať sa, čomu sa vlastne vo svojej profesionálnej kariére venovali, resp. venujú.  Volič sa nedozvie, čo robia v parlamente, čo presadzujú a či tam vôbec niečo presadzujú, alebo len hlasujú.

Medzi poslancami je stále veľa prebehlíkov. Momentálne 19 z nich nepatrí do žiadneho poslaneckého klubu. Politické tričko zatiaľ v tomto období zmenilo sedem poslancov, u niektorých sa to očakáva. V parlamente sú pritom aj poslanci, ktorí politické dresy menili v minulosti, niektorí aj viackrát. Nejeden z nich má aj politickú minulosť v KSČ, čo si do životopisu nepíše nikto.

Mladí ľudia by sa mali zaujímať o budúcnosť Slovenska,  a to znamená zaujímať sa o veci verejné, správu vecí verejných, čo je v konečnom dôsledku politika. Mali by byť aktívnejší vo vyjadrovaní svojho názoru a nespokojnosti. Práve nespokojnosť  so súčasným dianím na Slovensku bola dôvodom vzniku strany TIP - TVORILI INÚ POLITIKU.  Strana s najmladším vekovým priemerom spomedzi všetkých strán chce postaviť Slovensko z hlavy na nohy a 24. mája môže pomôcť každý, kto sa zúčastní volieb do európskeho parlamentu a dá šancu mladým.

Viac informácií: http://strana-tip.sk/; www.facebook.com/StranaTIP

-Reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu