Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Spoločné plány mladých dynamických strán v Európskej únii

Sir Graham Watson, prezident európskej strany ALDE, počas prejavu na otvorení volebnej kampane Zobraziť galériu (7)
Sir Graham Watson, prezident európskej strany ALDE, počas prejavu na otvorení volebnej kampane

Rakúska strana NEOS bola založená v októbri 2012 a po necelom roku sa dostala do národného parlamentu. Na Slovensku sa o niečo podobné snaží mladá strana TIP – Tvoríme inú politiku. Liberálne hodnoty, slušnosť v politike, chuť a schopnosť byť pri zmenách doma i v Európe a, samozrejme, zmysluplný program. Dosť spoločného na vznik inšpiratívnej spolupráce.

Zástupcovia strany TIP a strany NEOS nadviazali kontakt a rozvíjajú spoločnú spoluprácu. Obe strany spája okrem spoločných cieľov a programu aj podobný štýl realizácie politiky, kampane, oslovovania voličov.  Do politiky aktivizujú viac ľudí, aby sa mohli rozhodovať sami a podieľať sa na verejnej správe v čo najväčšej miere.

Spoločnými cieľmi oboch strán je posilňovať malé a stredné podniky, ktoré sú základom hospodárstva a vytvárajú najviac pracovných miest. Reálnu spoluprácu chcú obe strany preniesť aj na oblasť duálneho vzdelávania, ktoré v Rakúsku funguje veľmi dobre.  Na Slovensku je potrebný rozvoj tohto vzdelávania, čo  by mohlo prispieť k zníženiu nezamestnanosti mladých ľudí. Ďalšie spoločné ambície majú NEOS a TIP v zefektívnení fungovania Európskej únie, v dôraze na vzdelávanie, na mladých ľudí, na výmenné vzdelávacie programy a na inovatívne priemyselné odvetvia.

NEOS je aktívnym členom európskej strany ALDE, ktorá má významné zastúpenie v Európskom parlamente. Práve NEOS začiatkom mája vo Viedni organizoval spoločné otvorenie volebnej kampane ALDE, na ktorú boli pozvaní zástupcovia liberálnych strán z celej Európskej únie, vrátane predstaviteľov strany TIP.

„Vstup strany TIP do ALDE  by sme podporili a následne v rámci tejto frakcie by sme aktívne spolupracovali,“ povedal Matthias Strolz, predseda strany NEOS k téme spolupráce  po prípadnom zvolení oboch strán do europarlamentu.

Za stranu TIP je lídrom kandidátky Michal Bubán, ktorý aj stretnutia s NEOSom vedie. Michal Bubán má 33 rokov, je úspešný manažér a skúsenosti s politikou zbiera od januára tohto roku.  „Vstup Michala Bubána do politiky je dobré rozhodnutie, pretože v Európe potrebujeme  mladých politikov, nezaťažených politickou minulosťou.“ Dodáva Angelika Mlinar, líderka kandidátky NEOSu do europarlamentu. 

O strane TIP (Tvoríme inú politiku)

Stranu TIP (Tvoríme inú politiku) založili mladí ľudia, ktorých neťaží politická minulosť a korupčné škandály. TIP chce konečne priniesť novú politickú reprezentáciu občanov, dosiahnuť generačnú výmenu v prospech Slovenska, aktivizovať záujem ľudí o vlastnú krajinu a o jej spravovanie. Predsedom strany je 36-ročný rodák z Banskej Bystrice Tomáš Hudec. Vekový primer členv strany je 33 rokov, čo je najmenej zo všetkých politických strán.  A na rozdiel od ostatných v TIP majú bohaté zastúpenie aj ženy. V republikovej rade tvoria až 30%  a v predsedníctve 50%.  Kampaňou strany sa nesie jasný odkaz: KEĎ NIE MY, TAK KTO? KEĎ NIE TERAZ, TAK KEDY? Chceme TVORIŤ INÚ POLITIKU!  

-Reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu