Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ľudia vo svete vraj najviac dôverujú hasičom, najmenej politikom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Ľudia vo svete najviac dôverujú hasičom. Tesne za nimi sú zdravotné sestry a lekári. Naopak najmenšiu dôveru obyvateľov majú politici. Vyplýva to z výsledkov nového prieskumu, ktorý podľa agentúry AFP vykonal výskumný ústav GfK Verein.

Anketa v 25 krajinách na piatich svetadieloch ukázala, že priemerná miera dôvery je u hasičov 80 percent, u zdravotných sestier 79 percent, rovnako ako u doktorov.
 
"Zvlášť to neprekvapuje, sú pre to dva dôvody. Prvým je, že sme neustále k dispozícii. Druhým dôvodom je, že naše služby sú zadarmo, platené z daní. To ľudia oceňujú," tvrdí predseda odborového zväzu francúzskych hasičov SNSPP - Pats Patrice Beunard.
 
Na poslednom mieste sú politici s priemernou obľúbenosťou len 31 percent. Pred nimi sú poisťovací agenti (48%) a starostovia (53%).
 
"Všade vo svete sú politici zle vnímaní v rovine dôvery a integrity. Platí to vo všetkých krajinách, ktoré sužuje korupcia. Aj v Európe, kde sa politickí predstavitelia často snažia uprednostniť vlastné záujmy pred záujmom kolektívnym," komentoval podľa AFP výsledky prieskumu zástupca mimovládnej organizácie Transparency International Daniel Lebègue.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu