Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V Austrálii odchytili vyše 170 žralokov, 50 utratili

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

CANBERRA - Vyše 170 žralokov odchytili do špeciálnych bariérových sietí pozdĺž pobrežia Západnej Austrálie v rámci kontroverzného skúšobného projektu, ktorý sa uskutočnil medzi januárom a aprílom. Približne 50 najsilnejších jedincov utratili, informovala dnes spravodajská stanica BBC.

Kontroverznú taktiku uplatnili v oblasti siedmich pláží, kde v uplynulom období došlo k šiestim smrteľným útokom žraloka na človeka. Žiadny žralok modrý, ktorému sa pripisuje väčšina týchto útokov, sa však do sietí nedostal. Vláda tvrdí, že odchytom sa podarilo obnoviť dôveru medzi návštevníkmi pláží. Program by podľa jej vyjadrenia mal pokračovať nasledujúce tri roky.

"Myslím si, že stratégia sa vydarila veľmi dobre. Samozrejme, nikdy nezistíme, či by nejaký z odchytených žralokov niekedy napadol ľudí. Pre túto vládu bude vždy najväčšou hodnotou ľudský život," uviedol minister rybného priemyslu Západnej Austrálie Ken Baston.

Odporcovia oponujú tým, že vybíjanie žralokov nie je správnou odpoveďou na daný problém a povedie k poškodeniu krehkého oceánskeho ekosystému. "Iba ťažko došlo k odchytu práve tých žralokov, na akých bola akcia zameraná. Vyžaduje si to vedecký prístup," povedal zástupca rybárskych odborov Dave Kelly.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu