Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Cirkev je jedno veľké tajomstvo: Slovenský Dan Brown ho odhaľuje

Obal knihy Hrdzavý kríž
Obal knihy Hrdzavý kríž (Zdroj: slovart)

Po svojom knižnom debute Potomkyňa prichádza Vojtech Czobor s novým, rovnako kontroverzným románom Hrdzavý kríž. Autor ani v tejto novinke nezaprie inšpiráciu Danom Brownom, keďže ho tiež fascinujú tajomstvá a mýty z minulosti, hlavne tie týkajúce sa cirkvi.

Hlavná hrdinka v románe Hrdzavý kríž - Klára Czocherová - je moderná žena, no jej plecia ťaží kríž. Obťažkal ju ním jej rozporuplný otec, dedinský farár. Zo vzdoru sa Klára odhodlá poskladať záhadnú mozaiku svojej minulosti poznačenú tajomstvami. Hrozí však, že jej kontroverzné odhalenia pobúria veriacich i cirkevných hodnostárov. Kláre pomáha pri objasnení bielych miest Borko, jej nemý kamarát z detstva.

Spolu pátrajú po tajomstve ukrytom v hrobke grófky Irmy Pálffyovej. Keď už sa zdá, že mladá žena má všetky nitky svojho osudu pevne v rukách, objaví sa úplne nečakane záhada, o ktorej nemala ani tušenia.

Prvé recenzie čitateľov na knižných blogoch chvália knihu, ktorá im nedala spať, kým ju nedočítali. Rovnako ako pri svojej prvej knihe Potomkyňa, ktorá bola strhujúcim príbehom o najväčšom tajomstve katolíckej cirkvi - o potomkoch Ježiša, čerpá Vojtech Czobor aj v Hrdzavom kríži z udalostí, ktoré sa mu podarilo odhaliť.

Mieša samozrejme fakty s fikciou, ale drží sa zásady, že lokality, ktoré opisuje, musia čitatelia spoznať. Autor žijúci v Nemecku sa rád vracia na rodné Slovensko a necháva sa inšpirovať príbehmi a legendami. "Odjakživa rád hladím dlaňou steny chrámov a kaštieľov a živo si vtedy predstavujem ľudí, čo ich stavali, či v nich bývali," hovorí. "Každé zastavané okno, či zasypaná chodba pôsobia tajomne..."

Autor povzbudený reakciami čitateľov, s ktorými sa stretol na besedách, pripravuje už aj tretiu knihu s pracovným názvom Habánka. Pôjde o príbeh z prostredia Habánov, málo známej skupiny cirkevných rebelantov, takzvaných novokrstencov, ktorí sa zdržiavali v 16. storočí v niektorých oblastiach Slovenska. Zanechali nám veľké bohatstvo, najmä v oblasti remesiel, no i množstvo tajomných odkazov...

Dej sa bude opäť odohrávať na Slovensku, lebo ako hovorí Vojtech Czobor: "Pozoruhodné udalosti sa nemusia odohrávať len v Ríme, New Yorku, či v Paríži, ale pre slovenského čitateľa je veľa pozoruhodného aj napríklad v Mútnom alebo v Krupine."

Kniha Hrdzavý kríž sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk so zľavou 20%>>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu