Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Skutočná záhada, ktorá máta vedcov 60 rokov: Nikto nevie, ako vznikol tento úkaz

Patomský kráter Zobraziť galériu (2)
Patomský kráter (Zdroj: paranormal-news.ru)

IRKUTSK - Možno niektorí z vás ešte nepočuli o Patomskom kráteri, ktorý sa nachádza v Rusku. Vedci ho objavili už pred viac ako šesťdesiatimi rokmi, no doteraz sa im nepodarilo určiť jeho pôvod. Toto miesto sa tak radí k najzáhadnejším na Zemi.

Patomský kráter leží na vápenatých blokoch Patomskej vrchoviny v regióne Irkutsk v juhovýchodnej Sibíri. V roku 1949 ho objavil geológ Vadim Kolpakov. Má priemer zhruba 160 metrov, výšku 40 metrov a objem okolo jedného milióna ton. V strede krátera je navyše kopec vysoký 12 metrov.

Skutočná záhada, ktorá máta
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: paranormal-news.ru)

Odborníci mali dve verzie, ako mohol kráter vzniknúť. Vedúci oddelenia Ústavu geochémie petrohradskej Ruskej akadémie vied Viktor Antipin povedal, že je zrejme výsledkom geologických procesov. Astronómovia z Irkutskej štátnej technickej univerzity sa zas domnievali, že prírodný úkaz môže mať aj meteorický pôvod a samozrejme nechýba ani verzia o stroskotaní mimozemskej lode.

Na konferencii v Petrohrade však nebol predložený žiadny pádny dôkaz, ktorý by teóriu o páde meteoritu a následnom vytvorení krátera  mohol potvrdiť. Miesto krátera už preskúmavali viaceré vedecké expedície, ale povaha jeho pôvodu ostáva doteraz záhadou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu