Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Poplach na Sibíri: Ďalšie záhadné krátery by mohli spôsobiť katastrofu!

Ďalší záhadný kráter na ruskej Sibíri Zobraziť galériu (2)
Ďalší záhadný kráter na ruskej Sibíri (Zdroj: YouTube)

MOSKVA - Niekoľko mesiacov po tom, ako spôsobila poplach záhadná čierna diera na Sibíri, ruskí výskumníci objavili ďalšie, ešte viac podozrivé krátery a jazerá. Žiadajú, aby bolo čo najskôr začaté vyšetrovanie tohto fenoménu.

Satelitné snímky, ktoré nedávno zverejnil denník Siberian Times, neveštia nič dobré. Zobrazujú obrovský kráter pracovne nazvaný ako B2, ktorý obklopuje viac ako dvadsať menších kráterov naplnených vodou.

Námestník riaditeľa moskovského výskumného ústavu pre ropu a plyn Vasiľij Bogyavlensky uviedol, že krátery sa nachádzajú v blízkosti sibírskeho ložiska plynu Bovanenkovo. Podľa neho by vznik kráterov mohol súvisieť s emisiami plynov pod povrchom Zeme či výbuchmi plynov. "Musíme tento fenomén čo najskôr preskúmať, aby sme zabránili prípadným katastrofám," povedal.

Experti tvrdia, že tvorbu kráterov mohla zapríčiniť aj zmena klímy. Ruskí vedci vlani zaznamenali zvýšený únik metánu zo sibírskych kráterov, čo je podľa nich spôsobené dlhodobým odmäkom, ktorý uvoľnuje podzemné zásoby zemného plynu. Tom Wagner z NASA sa zasa domnieva, že krátery vznikajú v dôsledku kolapsu tunelov a jaskýň v permafroste, čiže oblasti s dlhodobo zamrznutým povrchom. Wagner predpovedá vznik viacerých takýchto kráterov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu