Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pokrok v poznaní: Objavili najstaršiu hviezdu, odhalí tajomstvá vesmíru!

Najstaršia hviezda.
Najstaršia hviezda. (Zdroj: Space Telescope Science Institute)

SYDNEY - Austrálski astronómovia objavili najstaršiu doteraz známu hviezdu, ktorá vznikla krátko po zrode vesmíru. Tento objav podľa nich môže pomôcť vyriešiť dlhotrvajúcu nezrovnalosť medzi pozorovaniami a hypotézami o takzvanom veľkom tresku.

Stefan Keller z Austrálskej národnej univerzity Reuters povedal, že jeho tím uzrel chemický odtlačok "prvej hviezdy". Po 11 rokoch pátrania ho zaznamenal pomocou teleskopu SkyMapper na observatóriu Siding Spring v austrálskom štáte Nový Južný Wales.

"Táto hviezda sa sformovala krátko po veľkom tresku pred 13,7 miliardami rokov," priblížil Keller.  "Umožňuje nám nahliadnuť do miesta, kde sa zrodil náš vesmír. Vidíme pôvod toho, odkiaľ pochádzajú všetky látky okolo nás, ktoré potrebujeme na prežitie," dodal.

Prastará hviezda je vzdialená od Zeme asi 6000 svetelných rokov - z astronomického hľadiska sa teda nachádza relatívne blízko. Bola jednou zo 60 miliónov hviezd zachytených teleskopom SkyMapper v prvom roku jeho prevádzky.

"Je to prvýkrát, kedy jednoznačne môžeme povedať, že máme materiál z prvej generácie hviezd," uviedol Keller. "Teraz budeme schopní dať tento kúsok skladačky na jeho správne miesto," poznamenal.

Zloženie novo objavenej hviezdy ukazuje, že sa sformovala krátko po prvotnej hviezde, ktorej hmotnosť bola šesťdesiatkrát väčšia než Slnko. Podľa Kellera sa pôvodne malo za to, že prvotné hviezdy zanikali v extrémne prudkých explóziách, ktoré vyvrhli do vesmíru veľké množstvo železa. Nájdená hviezda však vykazuje známky vyvrhnutia ľahších prvkov, ako sú uhlík a horčík, ale žiadne stopy železa.

"Dlho sme zastávali teóriu, že prvé sformované hviezdy boli extrémne hmotné, pretože boli tvorené čisto len vodíkom a héliom," uviedol Keller. "Hviezda je ale ako cibuľa - má všetky tie vrstvy a najťažšie prvky ako železo sú priamo v jadre. Jediné, čo sa dostalo von z tej supernovy, bol uhlík a trochu horčíka a to je práve to, čo vidíme pri hviezde, ktorú sme objavili," doplnil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu