Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hubári, pozor na mráz: Jedlé kúsky môže zmeniť na jedovaté

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Tip)

PRAHA - S jesenným počasím sa pomaly končí hubárska sezóna predovšetkým hríbovitých húb. Napriek tomu sa sem-tam objavia plné košíky, s ktorými sa ľudia vracajú z lesa. Hríby strieda žatva podpňoviek, hlív a pôvabníc.

Hubársky úlovok však môžu ovplyvniť ranné mrazíky a chladnejšie počasie. Českí mykológovia varujú pred premrznutými jedlými hubami, ktoré sa môžu stať pre človeka jedovatými. Informácie dnes priniesol český spravodajský portál Novinky.cz.

Vyblednuté farby a mäkké okraje, to sú hlavné znaky niekoľkokrát premrznutých húb, ktoré väčšinou odhalíme na prvý pohľad. Tie zdravé by totiž mali byť vizuálne v dobrom stave.

"Premrznuté huby poznáme podľa toho, že sú celkovo povädnuté, ich okraje sú nahnité. Predovšetkým je zmenená farba plodnice. Jej textúra nie je typická, čiže huby potom nadobudnú skôr sivastú farbu," povedala Novinkám.cz odborníčka z pražskej mykologickej poradne Anna Švecová.

Hoci niektorým druhom húb, napríklad podpňovkám, hlivám a pôvabniciam, mrazíky tak veľmi neprekážajú, hubári by nemali zbierať opakovane zmrznuté a znovu rozmrznuté jarné huby, napríklad hríby. Môžu spôsobiť ľahšiu otravu, predovšetkým zažívacie ťažkosti. Bielkoviny v hube sa začnú rozkladať, princíp funguje podobne ako napríklad pri mäse a iných potravinách.

"Tkanivo húb poškodené mrazom napádajú baktérie a spôsobujú to, že v hubách vznikajú toxické látky. Dôjde ku kvaseniu cukrov, rozkladu bielkovín a potom sa huba stáva zdravotne škodlivou. Záviselo by od množstva, ktoré by sme zjedli, aj od veku húb," dodala odborníčka.

Mykológovia odporúčajú zbierať huby skôr v lesoch, kde sú pre huby priaznivejšie teploty, než na otvorených priestranstvách. V prípade akýchkoľvek nejasností je možné navštíviť mykologické poradne, upozornil web Novinky.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu