Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V Česku je tento rok podozrivo veľa vážnych otráv hubami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Tip)

PRAHA - V Česku je tento rok neobvykle veľa závažných otráv hubami, uviedol vedúci lekár toxikologického informačného strediska Sergey Zakharov. Aj otázok položených odborníkom v stredisku bolo tento rok do septembra viac než vlani za celý rok. Informácie dnes priniesla česká spravodajská stránka Novinky.cz.

Liečbu antidotom, teda protijedom, po konzumácii smrteľne jedovatej muchotrávky zelenej potrebovalo vlani päť pacientov, rok predtým dvaja. "Tento rok sme vydávali antidotum už pre desať pacientov," povedal Zakharov. Túto muchotrávku ľudia najčastejšie zjedia v presvedčení, že ide o plávky zelenkasté alebo šampiňóny.
      
Ročne kontaktuje stredisko kvôli ťažkostiam spôsobeným hubami 200 až 250 pacientov, tento rok prekročil počet konzultácií 260 a do konca roka ešte pribudnú. Otravy hubami nemajú sezónu, ľudia sa totiž otrávia aj z húb, ktoré si uchovali sušené alebo zmrazené. Najčastejšie kladú ľudia otázky o hubách od mája do novembra.
      
Celkové počty ľudí liečených v ČR na otravu hubami v nemocnici sa podľa Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky pohybujú v posledných rokoch v stovkách. Najviac ich bolo v roku 2010, keď najviac otrávených aj zomrelo - hospitalizovaných bolo 248 osôb, zomreli traja. Tohtoročné čísla ešte nie sú k dispozícii, vlani a predvlani nezomrel na otravu hubami nikto.
      
Najčastejšie si ľudia pomýlia jedlú muchotrávku ružovou s muchotrávkou tigrovanou. Približne o 30 minút až 1,5 hodiny ich rozbolí hlava, začnú slziť, zvracajú, bolí ich brucho a majú hnačku. Potom nastáva jej tlmiaci účinok. Túto hubu, podobne ako muchotrávku červenú či lysohlávky, užívajú ľudia niekedy práve s úmyslom zmeny vnímania.
      
Ťažkosti však môžu nastať aj z jedlých húb - buď sú nedostatočne tepelne upravené, alebo dlho a nevhodne skladované a skazené. Huby sú všeobecne ťažko stráviteľné a ich trvanlivosť je pomerne obmedzená.
      
Pri problémoch po konzumácii húb nemajú ľudia váhať s vyhľadaním lekárskej pomoci. Web Novinky.cz napísal, že ako prvú pomoc pri podozrení na otravu hubami radí Zakharov užiť čo najviac tabletiek živočíšneho uhlia, ktoré pohltí časť jedovatých látok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu