Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Prvá obeť hubárskej sezóny: Mladíkovo telo zlyhalo po otrave bedličkou!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA,int)

BANSKÁ BYSTRICA - Pred troma týždňami previezli do nemocnice F. D. Roosvelta v Banskej Bystrici mladíka s veľmi vážnou otravou hubami. Životne dôležité orgány mu napadol jed z bedličky, ktorá je jednoducho zameniteľná s veľmi obľúbenou jedlou bedlou. Jeho stav sa deň po dni zhoršoval, zlyhávali mu všetky vitálne funkcie až nakoniec boj s ťažkou otravou prehral.

Mladík boj s vážnou otravou prehral po necelých troch týždňoch. Jed, ktorý obsahuje aj najnebezpečnejšia huba muchotrávka zelená, mu napadol pečeň a potreboval okamžitú transplantáciu. K záchrannému zákroku už však dôjsť nestihlo. "Intoxikácia organizmu pacienta bola veľmi závažná a konzervatívnou liečbou ju nebolo možné zvrátiť. Napriek maximálne vyvinutému úsiliu celého tímu sa stav pacienta rýchlo zhoršoval a žiaľ,  došlo uňho k zlyhaniu vitálnych funkcií a exitu," povedala nám hovorkyňa banskobystrickej nemocnice Ružena Maťašeje.

Nebohého najprv hospitalizovali v bratislavskej nemocnici, no pred dvoma týždňami ho museli previezť do Roosveltovej nemocnice v Banskej Bystrici, kde ako jediní na Slovensku dokážu liečiť tak vážne otravy. Tam nakoniec svoj boj o život aj prehral.

Nemýľte si bedlu s bedličkou

Nebezpečná bedlička výzorom pripomína bedlu a je jedna z najjedovatejších húb vôbec. Odborníci dokonca dokázali, že obsahuje takmer rovnaké jedy ako najjedovatejšia muchotrávka zelená, ktorá v minulosti na Slovensku pripravila o život niekoľko detí, v roku 2004 dokonca jednu celú štvorčlennú rodinu. A ako sa možno vyhnúť nebezpečnej zámene s jedlou hubou? Bedla má prsteň, ktorý možno voľne posúvať hore a dolu, zatiaľ čo prsteň jedovatej bedličky sa posúvať nedá.

Jedovatá bedlička ostrošupinatá.
Zobraziť galériu (2)
Jedovatá bedlička ostrošupinatá.  (Zdroj: wildaboutbritain.co.uk)

Počiatočné príznaky pri otrave jedom, ktorý obsahuje bedlička aj muchotrávka zelená sa dostavujú až 8 - 48 hodín po požití, kedy už je jed vstrebaný v organizme. Človek sa cíti unavený, trpí žalúdočnou nevoľnosťou či bolesťou hlavy. V prvej fáze sa nevoľnosť zhoršuje a dochádza k dáveniu a hnačkám. V druhej fáze dochádza k zlyhaniu pečenie, prípadne obličiek, čo pri silnej otrave vedie k bezvedomiu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu