Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Morbídne obézny chlapček podstúpil bandáž žalúdka: Ako dvojročný!

Neuveriteľné, koľko tento chlapček vážil. Zobraziť galériu (2)
Neuveriteľné, koľko tento chlapček vážil. (Zdroj: news.com.au)

RIJÁD - Dvojročný chlapec zo Saudskej Arábie sa stal najmladším dieťaťom na svete, ktoré podstúpilo bariatrický chirurgický zákrok. Jeho rodičia si totiž nevedeli pomôcť s jeho váhou a následnými zdravotnými problémami.

Správa v časopise International Journal of Surgery Case Reports hovorí o tom, že chlapček už v 14 mesiacoch vážil 21,3 kg a napriek diéte sa jeho hmotnosť za štyri mesiace zvýšila ešte o ďalších 8 kíl. Keď dosiahol kritických 33 kilogramov a index BMI sa vyšplhal na 40, lekári z Prince Sultan Military Medical City v Rijáde rozhodli, že je čas na operáciu.

Urobili tak aj preto, že obezita viedla k spánkovému apnoe, kedy batoľa počas spánku prestávalo dýchať a k vykĺbeniu jeho nôh. Lekári preto v roku 2010 vykonali laparoskopickú "sleeve" gastrektómiu (LSG), ktorá zmenší objem žalúdka, ale na rozdiel od bandáže nie je reverzibilná.

"Pokiaľ je nám známe LSG nebola nikdy odskúšaná na malých deťoch," napísali chirurgovia vo svojej správe a dodali: "Predstavujeme tu pravdepodobne prvý prípad úspešnej operácie dvojročného morbídne obézneho chlapca".

Do dvoch mesiacov po zákroku chlapec stratil 15 percent svojej telesnej hmotnosti a o dva roky neskôr jeho váha klesla z 33 kg na 24 kg. BMI 24 je tiež v normálnom rozmedzí.

Morbídne obézny chlapček podstúpil
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: news.com.au)

Expert na obezitu, profesor Paul Zimmett z Baker IDI Heart and Diabetes Institute, však tvrdí, že takýto prípad je šokujúci a veľmi neobvyklý. "Nemáme poňatia, aký vplyv to môže mať na rast dieťaťa, je však možné, že bude trpieť nedostatkom vitamínov," dodal.

Podľa portálu news.com.au bariatrickú operáciu podstúpil už aj štvorročný indický chlapec, ktorý vážil 44,5 kila a trpel genetickou poruchou, kvôli ktorej stále pociťoval hlad.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu