Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pozor na tieto sekty: Pripravia vás o rozum, majetok a možno aj o život!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: internet)

BRATISLAVA - O mnohých sektách je známe, že ich alternatívne metódy častokrát prekračujú hranice zákona. Svojich veriacich dokážu zmanipulovať tak, že im zakazujú jesť, liečiť sa a nechýba ani sexuálne zneužívanie zo strany "najvyššieho".

Tí, ktorí hľadajú duchovnú istotu a pevný bod vo svojom živote, o ktorý by sa mohli oprieť, by mali byť na pozore. Hrozí im totiž, že sa nechajú zlákať sektou alebo kultom, ktorý ich pripraví nielen o majetok, ale aj o rozum či nedajbože život. Tu sú tie najnebezpečnejšie z nich:

Nebeská brána

Keď v roku 1970 Američan Marshall Applewhite prekonal infarkt, dospel k názoru, že je vyvolený Bohom. Na tie isté chodníčky zlákal aj zdravotnú sestru Bonnie, ktorá ho ošetrovala. Títo dvaja čudáci onedlho založili kult zvaný Nebeská brána, ktorého stúpenci verili, že svet čoskoro zničia mimozemšťania. Bolo preto treba vymyslieť spôsob, ako apokalypsu prežiť. Ľudí mal spasiť chvost Hale-Boppovej kométy, na ktorom vraj jazdila vesmírna loď. Jej úlohou bolo premiestniť ich duše na inú planétu, kde by dostali nové telo. Museli spraviť jediné - spáchať samovraždu. Marshall, ktorý si hovoril aj Bo alebo Do, na ňu v marci 1997 nahovoril 39 svojich stúpencov. Tí sa jeden po druhom vrátane samotného Applewhita zabili v kalifornskom San Diegu tak, že užili barbituráty a pili alkohol a potom sa udusili vreckom. Samovrahov našli ležať na posteliach, oblečených v čiernych teplákových súpravách, obutých v teniskách značky Nike a prekrytých fialovou látkou. Smutná udalosť sa zapísala do dejín USA ako najväčšia masová samovražda.

Pozor na tieto sekty:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: deadcelebsbook.com)

Óm šinrikjó

Takmer pred tridsiatimi rokmi založil Japonec Asahara Soko náboženské hnutie Óm šinrikjó (v preklade Najvyššia pravda), ktorému sa hovorí aj Aleph. Soko tvrdil, že dokáže vyliečiť všetky choroby. Jeho nasledovatelia mu museli po vstupe do sekty odovzdať všetok svoj majetok, pretože to malo očistiť ich karmu. Členov sekty, ktorí sa praktikám vodcu vzopreli, nechal ponoriť do vriacej vody. Buď utrpeli popáleniny alebo zomreli. Óm šinrikjó sa stala neslávne známou v roku 1995, keď spáchala najväčší útok v tokijskom metre, do ktorého vypustila nervový plyn sarín. Zahynulo vtedy dvanásť ľudí a viac ako päťtisíc sa priotrávilo. Asahara bol za to popravený. O päť rokov neskôr sa hnutie zrieklo násilných činov a ospravedlnilo sa ich obetiam, resp. pozostalým obetí.

Pozor na tieto sekty:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: enfo.agt.bme.hu)

Rád slnečného chrámu

Táto sekta vznikla v kanadskom Quebecu. Jej prívrženci veria, že rituálnou samovraždou v plameňoch dosiahnu posmrtné cestovanie a znovuzrodenie na hviezde Sírius. Jedným z najvyššie postavených členov bol skladateľ a dirigent Michel Tabachnik. V rokoch 1994 až 1995 sa vo Švajčiarsku, Francúzsku a Kanade upálilo 74 členov Rádu chrámu slnka. Polícia Tabachnika obvinila z toho, že ich na samovraždu naviedol. Súd vo východofrancúzskom meste Grenoble ho však všetkých obvinení zbavil.

Church of Euthanasia

Medzi slogany tohto podivného amerického spoločenstva, ktoré založil v Bostone v roku 1995 Chris Korda, patrí napríklad "Zachráň planétu a zabi sa" či "Zjedz plod tepľoša, aby si potešil Ježiša". Organizácia bojuje za potraty, homosexualitu, samovraždy, análny sex i kanibalizmus. To všetko v snahe zabrániť nekontrolovateľnému množeniu ľudskej populácie. Do povedomia verejnosti sa spolok dostal po teroristických útokoch na newyorské dvojičky. Na svojom webe totiž uverejnil video pod názvom "Rád sa pozerám", v ktorom sa striedavo objavujú zábery hardcore porna a pádu horiacich budov z 11. septembra 2011.

Pozor na tieto sekty:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: churchofeuthanasia.org)

Chrám ľudu

Zakladateľom Chrámu ľudu sa stal v roku 1955 James Warren Jones. Kult sa rýchlo rozrastal a v 70. rokoch mal len v Kalifornii dvanásť pobočiek. Warren neskôr v džungli v Južnej Amerike postavil osadu, ktorú pomenoval Jonestown. Jeho obyvatelia sa prakticky stali Jimovými otrokmi. Museli veľmi tvrdo pracovať, modliť sa, počúvať kázeň svojho šéfa z ampliónov. Mali zakázané spať a ženy boli sexuálne zneužívané. V roku 1978 sa život v osade navždy zastavil. Jones prikázal veriacim vypiť kyanid, pričom rodičia ho na jeho pokyn pichli svojim deťom do žíl. Celkovo pri tom zomrelo 918 ľudí vrátane 276 detí.

 

 



 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu