Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Takto vzniká megasviečka!

Zobraziť galériu (9)

BRATISLAVA – Sviečky dokážu vyčarovať magickú atmosféru nielen cez sviatky, ale aj počas bežných dní. Majster Aleš Zlocha (61) sa s nimi dôverne pozná. Vyrába ich už takmer štyridsať rokov.

Megasviečka, ktorú naposledy vytvoril, sa skladá z 33 dielov. Vysoká je 40 centimetrov a váži 9 kíl. Práca na nej mu trvala niekoľko dní.

Umelecké sviečky sú dnes raritou. Ručnú prácu nahradili stroje. „Prvú som vyrobil ešte ako študent v roku 1968. Vtedy stál kilogram parafínu päť korún, dnes je to desaťnásobok,“ spomína Aleš Zlocha. Dodnes vyrába parafínové a ekologické sviečky v rôznych farbách, väčšinou na objednávku. Materiál dováža z Hamburgu a inšpiráciu hľadá v prírode. „Na začiatku sú nápad, nákres a model. Následne vyrobím formu a začnem pracovať,“ pokračuje majster. Pri výrobe veľkých kaskádových sviečok sa knôty pridávajú v poslednej fáze.

Zlochove výtvory z vosku pochodili svet. Vystavoval v Mníchove, Padove aj Pittsburghu. Pravidelne sa jeho diela objavujú na trhoch v Rakúsku a Austrálii. Stáli aj na oltári vo Vatikáne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu