Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Pod hradom Divín objavili stometrovú krasovú jaskyňu

Pod hradom objavili stometrovú krasovú jaskyňu Zobraziť galériu (4)
Pod hradom objavili stometrovú krasovú jaskyňu (Zdroj: TASR)

DIVÍN - Krasovú jaskyňu objavili jaskyniari priamo pod hradom Divín. Ako povedal vedúci jaskyniarskej skupiny František Radinger, predpoklady o prítomnosti podzemných priestorov mali už niekoľko rokov.

Vytypovali niekoľko možných vchodov, no do jaskyne sa dostali až tento mesiac. Objav zatiaľ len dokumentujú a hľadajú, či objavené priestory nemajú aj pokračovanie. Jaskyňa pod hradom Divín je súčasťou takzvaného Tuhárskeho krasu, ktorý je pre Novohrad netypický. Celé územie má len niekoľko kilometrov štvorcových a je ohraničené obcami Tuhár, Ružiná a Divín. 

"Vytypoval som osem možných vstupov do jaskyne, no niekoľko pokusov bolo neúspešných. Napríklad sme prehĺbili Divínsku vináreň, keď sme kopali desať metrov a narazili sme tam už len na bridlicové podložie. Na dolnom hrade som si však všimol priekopu, ktorá sa nezaniesla zemou ani po desaťročiach. Uvedomil som si, že voda ju musí unášať do podzemia," povedal Radinger.

Priekopu pri hrade začali jaskyniari čistiť v roku 2012. Po siedmich metroch objavili otvor, ktorým sa dostali do podzemného krasového priestoru približne 9 x 9 metrov. "Tento priestor nemal pokračovanie, tak sme sa vrátili do hĺbky siedmich metrov v priekope. Bol tam ešte jeden asi sedemcentimetrový otvor. Kopali sme dovtedy, až sme mohli 13. júla prejsť asi sedem metrov hlbokou priepasťou do nádhernej, asi sto metrov dlhej jaskyne. Na jednom mieste sme dokonca našli krasovú výzdobu, ktorá nám pripomína maketu Divínskeho hradu. Sú tam dokonca popadané polámané kvaple. Predpokladáme, že spadli v čase, keď cisárske vojská vyhodili hrad do povetria. Jaskyňa je však živá, takže popadané kvaple sú už pevne spojené s podložím," dodal jaskyniar.

O sprístupnení Divínskej jaskyne zatiaľ jej objavitelia neuvažujú. Čaká ich ešte ďalší rozsiahly výskum. "Predpokladáme tu spodný vodný tok. Môj odhad je, že výškový rozdiel medzi ním a hradným kopcom je možno 40 metrov. Teraz sme asi na mínus druhom poschodí. Nikto nedokáže odhadnúť, kedy a či vodný tok nájdeme. Zatiaľ máme pred sebou množstvo práce a vynášanie desiatok metrov kubických materiálu a balvanov," dodal František Radinger.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu