Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Magický pohľad na tajomný kanál: Hlboko v mori tečie rieka!

Vrstva sírovodíka vytvára domnelú rieku Zobraziť galériu (3)
Vrstva sírovodíka vytvára domnelú rieku (Zdroj: palitsyn.com)

LONDÝN - Asi poslednou vecou, čo by očakával potápač ponorený hlboko v mori, je "tečúca rieka". Presne takýto pohľad však čaká na tých, ktorí sa vydajú do mexickej jaskyne Cenote Angelita, ktorá sa nachádza neďaleko prastarého prístavného mayského mesta Tulum .

Hmla vystupujúca z dna, z ktorej vytŕčajú stromy a konáre, vyzerá ako ideálna kulisa do nejakého hororového filmu. V skutočnosti nejde o žiadnu rieku, aj keď ju v mnohých prúd pary evokuje. Je to sírovodík, ktorý vzniká pri strete sladkej vody na povrchu so slanou vodou v dolnej časti.

Magický pohľad na tajomný
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: palitsyn.com)

Je to jav, ktorý možno pozorovať v podzemných zatopených jaskyniach krasového pôvodu, takzvaných cenotes. Tie vznikli po páde meteoritu pred 65 miliónmi rokov, keď sa rozložil vápenec a podzemné komory sa zaplavili vodou.

Možnosť vidieť ich na vlastné oči majú len tí najskúsenejší potápači, ktorí zvládnu prieskum tridsaťmetrových hĺbok. Tí, ktorí si na to netrúfajú, nemusia však zúfať. Fotograf Anatolij Beloshchin sa podujal jaskyňu na Yucatánskom poloostrove podrobne preskúmať a ukázať tak dramatickosť okamihu, keď sa zrazu pred vami zjaví hmla pripomínajúca rieku.

Magický pohľad na tajomný
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: palitsyn.com)

"Pozrel som sa pod seba a videl som rieku a popadané lístie. Bolo to magické, zážitok, na ktorý sa nezabúda," povedal Anatolij.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu