Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Svet pred 300 miliónmi rokov: Dalo sa prejsť z Číny do Austrálie!

Pangea s dnešnými hranicami štátov Zobraziť galériu (2)
Pangea s dnešnými hranicami štátov (Zdroj: internet)

BRATISLAVA – Už ste sa niekedy zamýšľali nad tým, ako vyzeral svet, keď sa po ňom ešte neprechádzali žiadne živé tvory? Ak áno, ale ste sa nedopracovali k žiadnej odpovedi, my ju pre vás máme. A to v podobe nasledujúcej mapy.

Na internete sa objavila nová mapa superkontinentu Pangea, ktorý bol kedysi zo všetkých strán obklopený oceánom. Mal tvar písmena C a záliv, ktorý do neho vnikal z východu, sa volal Paleotethys.

Svet pred 300 miliónmi
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: internet)

Mapa síce zobrazuje starý svet, ale s dnešnými politickými hranicami. Je z nej zrejmé, že napríklad z Číny do Austrálie by sa dalo prejsť bez toho, aby ste si museli vo vode namočiť nohy. Okrem toho vidíme, že niektoré krajiny sa môžu tešiť z prítomnosti poriadne zvláštnych susedov. Na Indiu sa zdola tlačí Antarktída, Portugalsko leží vedľa Kanady a Spojené štáty hraničia so severnou Afrikou.

Svet pred 300 miliónmi
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: internet)

Fosílne dôkazy naznačujú, že Pangea sa sformovala zhruba pred 300 miliónmi rokov ako dôsledok pohybu tektonických dosiek. Rozpadať sa začala pred 100 miliónmi rokov. Podľa geológov nebola Pangea prvým superkontinentom; ešte pred ním existovala Rodinia, ktorá vznikla približne pred 1100 miliónmi rokov a neskôr Pannotia. K zmene podoby sveta údajne v budúcnosti ešte dôjde, určite to však nebude skôr, než za niekoľko sto miliónov rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu