Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Svetová mapa IQ: Pozrite si, kde žijú najmúdrejší a najhlúpejší ľudia

Svetová mapa inteligencie Zobraziť galériu (2)
Svetová mapa inteligencie (Zdroj: targetmap.com)

BRATISLAVA - Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, kde žijú najchytrejší ľudia a kde naopak najhlúpejší? Nasledujúca mapa vám pomôže lepšie sa zorientovať práve v oblasti priemerného IQ a neopomína ani Slovensko.

Údaje potrebné na zostavenie máp zozbieral v prieskume britský psychológ Richard Lynn a fínsky vedec Tatu Vanhanen, pričom vychádzali zo štúdie o dosiahnutom IQ v 113 krajinách sveta.

Priemerný inteligenčný kvocient pre jednotlivé krajiny je na mape farebne rozlíšený do šiestich kategórií, pričom najnižšia kategória je 59 67 bodov a najvyššia 99 108.

Svetová mapa IQ: Pozrite
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: targetmap.com)

Svetovej inteligencii kraľujú Ázijci; najlepším skóre sa môže pochváliť Singapur, ktorého obyvatelia v priemere dosahujú neuveriteľných 108 bodov. Na druhom mieste sa umiestnili Juhokórejčania so 106 bodmi a tretiu priečku obsadili Japonci so 105 bodmi.

Najhoršie v tomto smere naopak dopadli africké rozvojové krajiny, ktoré bojujú nielen s nedostatkom potravín a vody, ale i vzdelania. Naspodu rebríčka skončila Rovníková Afrika s 59 bodmi a potom Kamerun, Gabon a Mozambik so 64 bodmi, píše portál tn.cz.

Čo sa týka Európy, tak najlepšie z prieskumu vyšli Taliani, ktorí dosiahli 102 bodov. Celkovo teda skončili štvrtí. Za nimi sa v európskom meradle umiestnili Švajčiari a Islanďania, ktorí majú o jeden bod menej.

Ako sú na tom Slováci?

So skóre 96 bodov sme síce v druhej najvyššej skupine, no v porovnaní s našimi susedmi vychádzame z toho z hľadiska hodnotenia  IQ najhoršie. Rovnako ako my dopadla Ukrajina, susední Česi a Maďari majú o dva body viac, Poliaci 99 a Rakúšania dokonca 102.

Svetová mapa IQ: Pozrite
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: targetmap.com, topky)

Najmenej inteligentní ľudia žijú v Srbsku (89 bodov), Bosne a Hercegovine, Albánsku a Chorvátsku (90 bodov) a Litve (91 bodov).
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu