Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Český egyptológ varuje: Naša civilizácia je na pokraji kolapsu!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: endoftheworld2012.net)

PRAHA - Český egyptológ Miroslav Bárta poskytol televízii ČT 24 rozhovor, v ktorom uviedol, že našej civilizácii hrozí kolaps. Podľa neho však netreba vidieť za týmito slovami hneď tragédiu, ale vnímať ich ako ozdravný proces.

"Mali by sme si sakra dávať pozor, čo sa s nami deje. Podľa teórie prerušovaných rovnováh, ktorá funguje aj na finančných trhoch, sa dá povedať, že naša spoločnosť je vo fáze, kedy budeme riešiť pomerne zásadnú transformáciu," povedal Bárta v interview a dodal, že ľudia ako masa sú skrátka nepoučiteľní a každodenné problémy im bránia zaujímať sa o problémy vo svete. "Väčšina tie negatívne správy alebo racionálne úvahy o tom, čo sa deje, ani nechce počuť," dodal.

Podľa Bártu sa človek za posledných niekoľko tisíc rokov veľmi nezmenil. Senzácia okolo objavenia gréckych papyrusov pochádzajúcich z roku 300 pred Kristom dokazuje, že autor bol geniálny matematik a ľudia v tom období mohli byť rozumnejší ako my teraz. "To akým spôsobom zaobchádzali so svojou krajinou, prostredím a náboženstvom pre nás môže byť do istej miery inšpiratívne aj dnes, hoci my si samozrejme myslíme, že sme to najlepšie, čo táto planéta má česť nosiť. Ale môžem vás uistiť, že to tak nie je," uviedol Bárta.

Miroslav Bárta
Zobraziť galériu (2)
Miroslav Bárta  (Zdroj: čt 24)

Za kolapsom Egypta vidí vnútorné faktory ako nárast byrokratickej vrstvy, rodinkárstvo a obrovskú výšku mandatórnych výdavkov. Popri tom však krajina musela bojovať aj so zásadnými klimatickými zmenami na severnej pologuli. "Väčšinou je to tak, že je systém nestabilný kvôli vnútornej anatómii a potom príde zvonku nejaký výkyv a systém sa začne sypať ako domček z kariet. Ako teraz na Prednom východe. Teraz sme na začiatku tohto procesu. Ďalšie etapy budú nasledovať v najbližších rokoch - to vás môžem uistiť," varoval egyptológ s tým, že jedným zo znakov krízy je klesanie úrovne vzdelanosti.

Avšak aj v tom prípade, ak by nám naozaj hrozil kolaps, nemusíme ho hneď vnímať ako koniec sveta. "Ako vieme z porovnania desiatok civilizácií, transformácia alebo kolaps je ozdravný proces. Je to stav, kedy sa spoločnosť dostane do situácie, kedy sa podstatne zjednodušia jej štruktúry a úroveň života. Na to sa dá pripraviť, s tým sa dá žiť. Pokiaľ ide o to, akým spôsobom sa s tým ľudia vyrovnávajú - tie trendy sú tak dlhé, že si to ľudia ani neuvedomujú," prezradil ČT 24.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu