Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Papyrus so slovami o Ježišovej žene nie je podľa vedcov podvrh

Papyrus, ktorý obsahuje slová o Ježišovej žene, nie je podľa vedcov podvrh
Papyrus, ktorý obsahuje slová o Ježišovej žene, nie je podľa vedcov podvrh (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americkí vedci sa domnievajú, že útržok papyrusu, ktorému sa vo vedeckých kruhoch hovorí Ježišova žena, je autentický, a nie podvrh, ako sa predtým myslelo. Profesorka z Harvardskej univerzity Karen Kingová napísala v harvardskej publikácii Theological Review, že jej poznatky sú založené na chemickej analýze atramentu nápisu a uhlíkovej analýze staroby papyrusu.

Útržok veľkosti vizitky podľa nej pochádza z ôsmeho storočia a je z Egypta. "Aj keby bol napísaný v deviatom storočí, je to stále starobylý dokument, nie moderné podvrh," povedala agentúre AP .
Koptský text o ôsmich riadkoch ale podľa nej nemožno chápať jednoznačne ako dôkaz toho, že by bol Ježiš ženatý. Debatuje sa totiž o pasáži, kde v preklade Kingovej stojí: "Ježiš im povedal, 'moja žena' ..." Nasleduje ďalší riadok s textom "ona môže byť mojou žiačkou".

Kingová prvýkrát o papyruse informovala v roku 2012 a nazvala ho vtedy Evanjelium Ježišovej ženy. Medzi odborníkmi to vyvolalo búrlivú debatu, avšak zverejnenie informácie o texte bolo odložené, kým nebudú vykonané testy pravosti. V Theological Review vyšiel tiež názor profesora Leo Depuydta z Brownovej univerzity. Ten tvrdí, že text obsahuje gramatické chyby, ktoré by rodený koptský hovorca neurobil. Kingová k tomu telefonicky AP oznámila, že forma nápisu zodpovedá iným starým koptským textom.

Ďalší oponenti sa pozastavujú nad pôvodom papyrusu. Kingová hovorí, že ho získala roku 2011 od darcu, ktorý si želá zostať v anonymite. Sám ho vraj kúpil roku 1999 od zberateľa, ktorý ho získal v roku 1963 vo vtedajšom východnom Nemecku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu