Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Ničivá piesočná duna vo Francúzsku: Pohlcuje domy, lesy aj cesty!

(Zdroj: Wikipedia)

PARÍŽ - Tri kilometre dlhá, 500 metrov široká a 100 metrov vysoká hrozivá stena piesku nemá prekvapivo svoj domov v saharskej púšti, ale na západnom pobreží Francúzska. Táto hračka prírody zvaná La Dune du Pyla sa časom stala najväčšou piesočnou dunou v Európe a vnútrozemie si začala uzurpovať takou silou, že pohltila lesy, domy aj cesty. Niet sa preto, čo čudovať, že svojou nevšednosťou priťahuje turistov a najmä vyznavačov paraglajdingu.

Obria duna sa nachádza na pobreží Atlantického oceánu pri La Teste-de-Buch, asi 60 km juhozápadne od mesta Bordeaux a skladá sa z približne 60 miliónov kubických metrov piesku.

Zlatistá nestabilná hora vyzerá na prvý pohľad mierumilovne a idylicky. V skutočnosti už ale pod jej ťarchou zmizli z Biskajského zálivu stavby aj časť lesa. Hlboko pod nánosmi skončilo napríklad pobrežné vojenské opevnenie, ktoré tu počas 2. svetovej vojny postavili nacisti.

Duna du Pyla vyrástla aktuálne do výšky asi 107 metrov tak, že z plytčiny neďaleko pobrežia vietor pri odlive odnáša vysušený piesok na pevninu. Duna sa tak postupne sťahuje smerom k lesu, ktorý má za "chrbtom". Tony piesku potom pochovávajú kmene, konáre aj koruny stromov.

Najvyššia európska duna je vyhľadávanou turistickou lokalitou. Milióny ľudí ročne láka prechádzka po piesočnatom kopci a výhľad na šumiace vlny Atlantického oceánu aj zalesnené okolie. Smerom k vrcholu je duna čoraz strmšia, preto hrozia lavíny. Uviedol portál novinky.cz a dailymail.co.uk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu