Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Šokujúca štúdia o drogách: Alkohol škodí viac ako heroín!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: vyšetrenie.sk)

BRATISLAVA – Prekvapujúce výsledky! Je zrejmé, že niektoré drogy pôsobia na ľudský organizmus škodlivejšie ako iné. Heroín napríklad môžeme rozhodne označiť za škodlivejší ako marihuanu. A keďže vlády boj proti drogám odôvodňujú ich škodlivosťou, mnohých zaujíma, ako to s ňou v skutočnosti je.

 

Nájsť odpoveď na túto otázku sa pokúsil tím okolo profesora Davida Nutta, ktorý v minulosti pôsobil ako poradca britskej vlády v oblasti drogovej závislosti. Na paškál si vzal 20 drog, ktoré hodnotil z pohľadu škodlivosti podľa šestnástich kritérií.

Pozrel sa na návykovosť, zdravotné riziká pre užívateľov ako aj ich okolie, príspevok k zvýšeniu kriminality či ekonomických dôsledkov pre užívateľa a jeho rodinu, na náklady zdravotníctva na liečbu ako aj na širší dopad na spoločnosť.

Vyhodnotenie, ktoré zverejnil britský časopis The Economist, ukázalo prekvapujúci výsledok. V štúdii vyšla ako najškodlivejšia droga práve tá legálna a najrozšírenejšia – alkohol. S pomerne veľkým náskokom sa ocitol na špici rebríčka, keď zo 100 bodov získal až 72, pričom s 55 bodmi mu sekundoval heroín a v tesnom závese sa ocitol crack s 54 bodmi. Štvrtý skončil metamfetamín, známy aj ako kryštalický meth.

Prekvapujúco pôsobí umiestnenie ďalšej legálnej drogy, teda skôr jej zdroja – tabaku. Umiestnil sa na šiestom mieste tesne za kokaínom. Pozrite si ďalšie výsledky štúdie:

Foto: amateurphotographer.co.uk
Zobraziť galériu (2)
Foto: amateurphotographer.co.uk  (Zdroj: amateurphotographer.co.uk)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu