Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pred 52 rokmi sa dostal prvý človek do vesmíru: Gagarinova smrť je opradená tajomstvom!

Jurij Gagarin
Jurij Gagarin (Zdroj: SITA)

NEW YORK/MOSKVA - Dnešok sa oslavuje ako Svetový deň letectva a kozmonautiky a spája sa s letom prvého človeka do vesmíru. Uskutočnil ho vtedy 27-ročný Jurij Alexejevič Gagarin zo Sovietskeho zväzu, a to 12. apríla 1961. Tento deň sa pokladá za triumf vedy a všetkých, čo v súčasnosti pracujú v oblasti kozmického priemyslu.

Jurij Gagarin (9.3.1934 - 27.3.1968) bol letcom a kozmonautom ZSSR a prvým človekom, ktorý sa dostal na palube nosnej rakety do kozmického priestoru. Jeho život je opradený legendami. Podľa jednej z nich sa narodil 8. marca, ale údajne v pôrodnici usúdili, že chlapec by nemal sláviť narodeniny na Medzinárodný deň žien. Preto mu do rubriky dátum narodenia zapísali 9. marec.

Možno ešte o niečo tajomnejšia ako život, však bola jeho smrť. Gagarin zahynul pri havárii prúdového lietadla, ktoré sám pilotoval. Nejasnosti okolo príčin tragédie vytvorili živnú pôdu pre rad spikleneckých teórií, napríklad o údajnej zámernej likvidácii slávneho kozmonauta, či o možnom vplyve alkoholu na priebeh letu.

Až polstoročie po Gagarinovom historickom lete do vesmíru odtajnili v Rusku dobovú vyšetrovaciu správu. Podľa nej prvý kozmonaut sveta zahynul pravdepodobne v dôsledku prudkého manévru cvičného lietadla MiG-15, keď sa chcel vyhnúť zrážke s balónovou sondou. Podľa záverov štátnej komisie, zverejnených až v apríli 2011, viedol prudký manéver "k nasledujúcemu prepadnutiu lietadla do vývrtky a pádu v podmienkach zložitej meteorologickej situácie". V stroji vtedy okrem Gagarina zomrel tiež inštruktor Vladimir Serjogin.

V minulosti sa pritom objavilo mnoho teórií o osudnom lete. Podľa niektorých sa lietadlo zrazilo s kŕdľom vtákov alebo s iným lietadlom, podľa iných bol Gagarin opitý alebo sa pohádal so sovietskym vedením a musel zmiznúť. Podľa niektorých expertov kozmonaut a jeho inštruktor zase zahynuli pravdepodobne v dôsledku straty hermetickosti kabíny. Objavili sa aj úvahy o tom, že pád Gagarinovho lietadla mal na svedomí vzdušný vír od iného stroja, ktorý v tú dobu prelietal okolo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu