Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Rusi odtajnili Gagarinovu smrť: Kvôli tomuto zahynul prvý človek v kozme!

Jurij Gagarin
Jurij Gagarin (Zdroj: SITA)

MOSKVA – Kozmonaut Alexej Leonov zverejnil v rozhovore pre ruskú televíziu odtajnené okolnosti leteckej havárie Jurija Gagarina, prvého človeka vo vesmíre, pri ktorej 27. marca 1968 počas cvičného letu zahynul. Povedal, že v tesnej blízkosti Gagarinovho MiG-15 preletelo "neoprávnene" iné lietadlo, ktoré ho poslalo rýchlosťou 750 km/h do vývrtky.

Gagarin a jeho letecký inštruktor Vladimir Serjogin pri havárii neďaleko mesta Novoselovo, asi 90 kilometrov od Moskvy, zahynuli. Mlčanlivosť, ktorá obklopila okolnosti havárie, vyvolávala dlhé roky rozličné špekulácie, informovala dnes BBC. Vládne vyšetrovanie nehody, na ktorom sa Leonov podieľal, uzavreli s tým, že sa Gagarin pokúšal vyhnúť "cudziemu predmetu", napríklad husiam či teplovzdušnému balónu. 

Kozmonaut Leonov, ktorý v roku 1965 ako prvý človek vystúpil do otvoreného kozmu, v rozhovore pre televíziu Russia Today povedal, že tomu mohol uveriť iba civilista, a nie profesionál. Leonov v interview povedal, že dostal povolenie podeliť sa o odtajnené informácie z vyšetrovacej správy, ktorá ukázala, že pri Gagarinovom MiGu preletela príliš blízko stíhačka Suchoj.

"Vedeli sme, že mal byť v ten deň testovaný Su-15, ale mal letieť vo výške 10.000 metrov alebo vyššie, nie vo výške 450-500 metrov. Bolo to porušenie letového postupu," povedal Leonov v televízii. Odmietol povedať, kto Suchoj pilotoval a zavinil Gagarinovu smrť. Podľa jeho slov jedným z dôvodov pre utajenie pravdy bola zrejme skutočnosť, že došlo k chybe tak blízko Moskvy. Prítomnosť lietadla Suchoj, ktoré letelo pod úrovňou povolenej letovej hladiny, už kozmonaut naznačil v roku 2004 vo svojej knihy Dve strany Mesiaca.

Leonov sám letel v čase havárie v tej istej oblasti vo vrtuľníku a počul "v diaľke dva silné tresky", citovala ho BBC.  Počas rokov vyvstali mnohé teórie o tom, čo sa stalo. Jedna z nich hovorila o tom, že predchádzajúci pilot MiGu zle zatvoril vzduchový ventil v kokpite. To by údajne viedlo k tomu, že by posádka zostala bez kyslíka.

Jurij Gagarin bol prvým človekom, ktorý letel do vesmíru. Jeho kozmická loď Vostok obletela 12. apríla 1961 jediný raz Zem.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu