Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Skúška ďalšej súkromnej zásobovacej rakety bola úspešná

Skúška ďalšej súkromnej zásobovacej rakety bola úspešná Zobraziť galériu (7)
Skúška ďalšej súkromnej zásobovacej rakety bola úspešná (Zdroj: SITA)

ATLANTIC - Raketa súkromnej spoločnosti, s ktorou uzatvoril americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) zmluvu o dodávkach zásob na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), odštartovala v nedeľu na skúšobný let z východného pobrežia USA.

Bezpilotná vesmírna raketa Antares vyštartovala popoludní miestneho času z nového komerčného kozmodrómu na ostrove Wallops v štáte Virgínia.

Skúška ďalšej súkromnej zásobovacej
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Raketu pre vynášanie nákladu do vesmíru vyvinula spoločnosť Orbital Sciences Corporation. Cieľom letu bolo otestovať, či sa skúšobný náklad dostane na obežnú dráhu a bezpečne oddelí od rakety.

Test označili za úspešný po asi desiatich minútach od štartu. Firma teraz plánuje vyslať skúšobný let k vesmírnej stanici v priebehu leta a dúfa, že prvú z ôsmich dodávok zásob na palube svojej nákladnej vesmírnej lode Cygnus bude môcť urobiť na jeseň.

Skúška ďalšej súkromnej zásobovacej
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Orbital Sciences Corporation je jednou z dvoch súkromných amerických spoločností, ktoré zmluvne spolupracujú s NASA na zásobovaní ISS po tom, ako úrad v roku 2011 ukončil svoj program raketoplánov. Druhou firmou je SpaceX, ktorá vykonala svoju tretiu zásobovaciu misiu k vesmírnej stanici v marci tohto roka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu