Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Vedec predpovedá ďalšie obrovské zemetrasenie: Zem zasiahne práve sem!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KINGSTON - Známy americký seizmológ vystrašil v stredu jamajské úrady, keď ostrovu predpovedal ničivé zemetrasenie o sile až 7,5 stupňov Richterovej stupnice. Podľa profesora Erika Calaisa z americkej Purdueovej univerzity by sa jamajská vláda mala pripraviť na živelnú pohromu, ktorá je "veľmi reálna".

Podľa agentúry AP jamajské úrady berú varovanie vážne, a to hneď z dvoch dôvodov. Calais v marci 2008 predpovedal zemetrasenie, ktoré o dva roky neskôr postihlo Haiti a zabilo tam najmenej 316-tisíc ľudí.

Druhým dôvodom je fakt, že Jamajka už nejednu dramatickú skúsenosť so zemetrasením má. V roku 1907 postihli hlavné mesto Kingston silné otrasy pôdy o sile 6,5 stupňa, v dôsledku ktorých zahynulo tisíc ľudí. Keby rovnako silné zemetrasenie postihlo Jamajku teraz, dosahovali by škody podľa odhadov výšku 6,6 miliardy dolárov.

Vedci zatiaľ zemetrasenie presne predpovedať nedokážu. Jamajka má ale podľa Calaisa všetky dôvody na obavy, pretože leží na rovnako nestabilnom podloží ako Haiti a každoročne zaznamenáva okolo 200 menších otrasov.

Podľa jamajských úradov by mala byť prvým krokom v prevencii zmena stavebných noriem. Objekty budované na ostrove nie sú dostatočne odolné. Vyrastajú navyše často v miestach, ktoré môžu byť nebezpečné aj pri slabších otrasoch, než aké predpovedá americký seizmológ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu