Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Revolučný vynález tínedžera (19): Moria očistí od ton plastov!

Ocean Cleanup Array Zobraziť galériu (2)
Ocean Cleanup Array (Zdroj: boyanslat.com)

DELFT - Svetové oceány už dlhodobo bojujú s problémom, ktorý je dôsledkom ľahostajného ľudského prístupu. Sú plné plastového odpadu, ktorý postupne likviduje morskú faunu aj flóru. Nedávno sa však objavila iskierka nádeje v podobe mladého Holanďana. Ten navrhol čistiace zariadenie, ktoré by mohlo znečisteniu urobiť koniec.

Devätnásťročný Boyan Slat spôsobil v oblasti životného prostredia doslova revolúciu. Vymyslel totiž stroj, ktorý má potenciál do piatich rokov vyčistiť oceány od 7 250 000 ton plastových odpadov. Tvoria ho trámy ukotvené na dne mora a niekoľko zberných plošín.

Revolučný vynález tínedžera (19):
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: boyanslat.com)

Zariadenie nazvané Ocean Cleanup Array bude fungovať tak, že pôsobením veternej energie, prílivu a odlivu k sebe pritiahne odpad, ktorý sa bude ukladať pri trámoch a odtiaľ poputuje k plošinám. Tu sa prefiltruje a uskladní pre prípadnú recykláciu, píše portál inhabitat.com.

Revolučný vynález tínedžera (19):
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: boyanslat.com)

Nápad mladého študenta ocenili odborníci aj laická verejnosť. Vo finálnej podobe ho svetu prvýkrát predstavil na konferecii TEDxDelft 2012 a odvtedy zaň získal množstvo ocenení. Realizovať ho bude nezisková organizácia The Ocean Cleanup Foundation, ktorú pre tento účel založil. Cieľom ambiciózneho projektu je zachrániť toľko morských živočíchov a rastlín pred znečistením, ako to len bude možné. Taktiež sa ním ušetria miliónové náklady vynaložené na čistenie morí a oceánov.

"Verím, že Ocean Cleanup Array pomôže očistiť vodné plochy od ton plastov, ktoré sa v nich momentálne nachádzajú. Najlepším spôsobom, ako tomu zabrániť, je však prevencia. Bude ťažké presvedčiť každého človeka na tejto planéte, aby s plastami zaobchádzal zodpovedne. V čom sú ale ľudia naozaj dobrí, je vymýšľanie technických riešení na naše problémy," povedal študent Technologickej univerzity v holandskom meste Delft.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu