Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Historický úlovok potápačov pri čistení tatranských plies: Toto vytiahli!

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: SITA)

POPRAD – Po prvýkrát v 20-ročnej histórii podujatia Čisté vody sa potápači neponorili do vôd Štrbského plesa. Dôvodom je nízka viditeľnosť v jazere, ktorú spôsobili premnožené sinice.

„Dohľadnosť sa pohybuje na hranici pol metra, takže nemá význam tam púšťať potápačov, aby zbierali odpadky,“ uviedol koordinátor akcie Čisté vody Pavol Kráľ zo Štátnych lesov Tatranského národného parku. O potápanie v Štrbskom plese býva už tradične najväčší záujem, vyzbiera sa tu aj najviac odpadkov. Potápači tak mali možnosť ponoriť sa len do vôd Nového Štrbského plesa, Velického a Popradského plesa.

Tento rok sa do upratovania tatranských plies zapojilo 58 potápačov, ktorí vyzbierali 45,5 kilogramu odpadkov. V Novom Štrbskom plese 23 potápačov našlo 13 kilogramov odpadu, z toho osem kilogramov vážila železná tyč. V Popradskom plese našlo 24 potápačov 14,5 kilogramu odpadu. Vo Velickom plese 11 potápačov našlo 18 kilogramov odpadu vrátane jedného kusa potrubia z dávnych čias, informoval Pavol Kráľ. Potápači, ktorí sa ponorili do tatranských plies sa mohli pochváliť, že im bolo teplejšie ako ľuďom na brehu. Voda v Novom Štrbskom plese mala teplotu 4 stupne Celzia, kým teplota vzduchu klesla ráno na 2 stupne. 

Čistota tatranských plies sa aj vďaka podujatiu Čisté vody za uplynulých 20 rokov zlepšila. „Musím konštatovať, že z roka na rok je to lepšie a konštatujem to veľmi rád, pretože účinnosť tej akcie jednoznačne vidno,“ povedal Kráľ. Potvrdzovali to aj samotní potápači, ktorí sa dnes ponorili do Nového Štrbského plesa. Viacerí z nich našli len jednu či dve plechovky, jeden z nich dokonca nenašiel žiaden odpad. 

Za 20 rokov podujatia Čisté vody vyniesli potápači z tatranských plies vyše 4 800 kilogramov odpadu. „Ide predovšetkým o malé a ľahké veci, čiže je to poriadne nákladné auto, ktoré sa vybralo z tatranských plies, čo je zarážajúce, ale v súčasnosti sme už v štádiu, že toho neporiadku je podstatne menej, ako na začiatku,“ povedal Kráľ. Za doterajších dvadsať rokov trvania akcie Čisté vody sa pod hladinou vysokohorských tatranských plies uskutočnilo okolo 1 300 ponorov. Najviac, až 506 kilogramov, vytiahli potápači z vody v roku 2004. Najmenej, iba 50 kilogramov, vyniesli v roku 1994. V minulom roku 65 dobrovoľných potápačov vybralo na breh tatranských plies 189,5 kg odpadkov. Kým v minulosti prevládal stavebný odpad, v posledných rokoch sú to zväčša obaly z potravín. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu